eGFR (Cystatin C) relativ

eGFR står estimated Glomerular Filtration Rate på engelska, och är ett mått som används för att uppskatta njurarnas glomerulära filtrationshastighet, det vill säga hur väl njurarna fungerar.

Estimeringen görs baserat på uppmätta blodvärden för cystatin C.

Vad är eGFR (Cystatin C) relativ?

eGFR (Cystatin C) relativ är en uppskattning av njurarnas filtreringsförmåga baserad på koncentrationen av cystatin C i blodet. Cystatin C är ett protein som produceras av alla celler med en cellkärna och filtreras kontinuerligt genom njurarnas glomeruli. Eftersom det inte återabsorberas eller utsöndras i några större mängder i njurarna, fungerar det som en pålitlig markör för att bedöma njurfunktionen.

Hur beräknas eGFR (Cystatin C) relativ?

eGFR (Cystatin C) relativ beräknas genom att mäta cystatin C-nivåerna i serum eller plasma och använda en formel som tar hänsyn till individens ålder. Värdet uttrycks i milliliter per minut per 1,73 kvadratmeter (mL/min/1,73 m²), där kroppens yta sätts som en referensfaktor för att kunna jämföra njurfunktionen mellan olika personer.

Eftersom njurfunktionen är proportionell mot kroppsstorlek normaliseras eGFR relativt till en standardkroppsyta på 1,73 m². Detta gör det enklare att jämföra njurfunktion hos olika individer och används ofta vid utvärdering av kronisk njursjukdom (CKD).

Vad är skillnaden mellan relativ och absolut eGFR?

eGFR relativ tar inte hänsyn till den faktiska kroppsstorleken, utan beräknas med en standardkroppsyta. Den används för generella bedömningar av njurfunktionen och för att identifiera njursjukdomar.

eGFR absolut justeras efter individens faktiska kroppsyta och används när det är viktigt att anpassa doseringen av läkemedel som utsöndras via njurarna.

eGFR (Cystatin C) relativ används ofta som ett alternativ eller komplement till eGFR (Kreatinin) för att ge en mer tillförlitlig bedömning av njurfunktionen, särskilt hos personer där kreatininvärden kan vara svårtolkade, exempelvis äldre eller personer med låg muskelmassa.

Varför är eGFR (Cystatin C) relativ viktigt?

Eftersom eGFR (Cystatin C) relativ är mindre påverkat av faktorer som kön, muskelmassa och kost jämfört med metoden som baseras på kreatininvärden, anses det vara ett mer exakt mått på njurfunktionen, särskilt hos personer med låg muskelmassa, äldre eller vid andra förhållanden där kreatinin inte ger en helt rättvis bild.

Varför tas blodprov för analys av eGFR (Cystatin C) relativ?

Blodprov för cystatin C tas för att kunna beräkna eGFR i syfte att bedöma en persons njurfunktion och upptäcka njurfunktionsnedsättning. Ju högre Cystatin C, desto lägre eGFR och sämre njurfunktion.

Blodprov används främst för att upptäcka tidiga tecken på njurskada eller för att övervaka förändringar i njurfunktionen hos personer som har kända njurproblem, kroniska sjukdomar som diabetes eller hypertoni, samt vid medicinering som kan påverka njurarna. Läs mer om eGFR.

Analys av eGFR (cystatin c) rel ingår i njurtestet och i cystatin c provet.

Vad betyder Pt-eGFR(CystC)?

Pt-eGFR(CystC) står för plasma eGFR baserat på cystatin C, där Pt anger att analysen som ligger till grund för beräkningen utförs på plasma som provmaterial, den vätska som återstår efter att blodkropparna har avlägsnats genom centrifugering. Plasma innehåller elektrolyter, proteiner och andra lösta ämnen, men saknar celler, till skillnad från helblod. Hos vissa laboratorier står Pt för patient. Både serum och plasma kan dock användas för att mäta cystatin C-nivåer vid beräkning av eGFR.

Karolinska och Unilabs analyserar cystatin C i plasma, medan SYNLAB analyserar cystatin C i serum.

Vad är referensintervallet för eGFR (Cystatin C) relativ?

Enligt Karolinska är referensintervallet för eGFR (Cystatin C) relativ värden över 80 mL/min/1,73 m² för personer 18 till 50 år. Ett värde över 80 indikerar således att njurarna fungerar som de ska. Om värdet är lägre kan det vara ett tecken på nedsatt njurfunktion.

Ju äldre man blir desto sämre blir njurarnas filtrationsförmåga varför referensintervallet för personer 51 år eller äldre är över 60 mL/min/1,73 m².

Unilabs och SYNLAB anger samma refernsintervall som Karolinska.

Vid högt värde

Ett högt eGFR-värde baserat på Cystatin C indikerar att njurarna fungerar bra och att de effektivt filtrerar blodet vilket är vanligt hos friska personer.

I vissa fall kan dock ett mycket högt eGFR-värde vara ett resultat av felkällor, som vid låga nivåer av Cystatin C till följd av obehandlad hypotyreos.

Vid lågt värde

Ett lågt eGFR-värde tyder på nedsatt njurfunktion. Detta kan vara ett tecken på kronisk njursjukdom eller akuta skador på njurarna som minskar filtreringskapaciteten.

Obehandlat högt blodtryck och diabetes kan också ge accelererande minskning av njurfunktionen.

Låga eGFR-värden kan påverkas av andra faktorer som inte är relaterade till njurarna till exempel förändringar i Cystatin C-nivåer vid graviditet, hypertyreos eller behandling med kortikosteroider.