Cystatin C
Cystatin C är ett protein som produceras av alla kroppens kärnförande celler och finns i blodet. Det används som en markör för att bedöma njurfunktionen, och särskilt för att uppskatta glomerulär filtrationshastighet, eller Glomerular Filtration Rate (GFR) på engelska. eGFR står för estimated Glomerular Filtration Rate på engelska.
Eftersom cystatin C produceras i en jämn takt och inte påverkas av faktorer som muskelmassa eller kost, anses det ge en mer tillförlitlig bedömning av njurfunktionen jämfört med kreatinin.
Vad är cystatin C?
Cystatin C är ett litet protein som tillhör en familj av cysteine-proteashämmare. Det utsöndras kontinuerligt av kroppens kärnförande celler och filtreras i njurarna genom glomeruli. Efter filtreringen bryts cystatin C snabbt ned i njurtubuli och återfinns normalt inte i urinen. Eftersom dess nivåer i blodet reflekterar hur väl njurarna filtrerar blodet, används cystatin C som en markör för njurfunktion.
Att cystatin C framställs av de kärnförande cellerna i kroppen innebär att alla celler i kroppen som har en cellkärna producerar detta protein. Eftersom de flesta av kroppens celler har en kärna, förutom till exempel röda blodkroppar, sker produktionen av cystatin C kontinuerligt och i stabila mängder hos en frisk person. Det gör cystatin C till en användbar blodmarkör, eftersom dess nivåer i blodet speglar njurarnas förmåga att filtrera bort små molekyler. Om njurarna inte fungerar som de ska, ökar koncentrationen av cystatin C i blodet.
Varför är cystatin C viktigt?
Analys av cystatin C är viktigt eftersom testet ger en mer exakt bedömning av njurfunktionen i många fall jämfört med andra markörer. Förhöjda nivåer av cystatin C tyder på nedsatt njurfunktion, vilket kan vara ett tecken på njursjukdom eller annan påverkan på njurarna, exempelvis diabetes, högt blodtryck eller vissa läkemedel som påverkar njurarnas funktion. Genom att använda cystatin C för att beräkna eGFR kan man få en bättre bild av njurhälsan.
Till skillnad från kreatinin, som också används för att uppskatta njurfunktion och GFR, påverkas cystatin C mindre av faktorer som muskelmassa, kön och ålder, även om det kan påverkas av inflammation, sköldkörtelrubbningar och vissa läkemedel. Därför är cystatin C speciellt användbart hos personer där kreatininvärden kan vara missvisande, exempelvis äldre, barn eller personer med låg muskelmassa.
Även i vissa andra situationer, till exempel vid misstanke om mild nedsättning av njurfunktionen, kan cystatin C ge mer tillförlitliga resultat än kreatinin.
Varför tas blodprov för att mäta cystatin C?
Blodprov för att mäta Cystatin C tas främst för att utvärdera njurfunktionen. Cystatin C används även som en markör för att beräkna eGFR (estimerat glomerulärt filtrationshastighet), vilket ger en uppskattning av hur väl njurarna filtrerar blodet och är särskilt användbart eftersom det inte påverkas av kön, muskelmassa eller kost på samma sätt som kreatinin. Blodprov tas ofta vid misstanke om njursjukdom, för att övervaka kronisk njursvikt eller som en del av en allmän kontroll för att identifiera tidiga tecken på nedsatt njurfunktion.
Blodprovet är särskilt viktigt hos personer där kreatininvärden kan vara svåra att tolka, till exempel vid låg muskelmassa, hög ålder eller extrem fysisk aktivitet.
Läs mer om njurtestet där Cystatin C ingår. Cystatin C test går också att beställa separat.
Vad är referensintervallet för cystatin C?
Referensintervallet för Cystatin C varierar beroende på ålder och laboratoriets mätmetod.
Karolinskas referensintervall för personer mellan 18 och 49 år är inom spannet 0,63–1,03 mg/L. Hos individer som är 50 år eller äldre är referensintervallet något högre och sträcker sig från 0,67 till 1,21 mg/L.
Enligt Unilabs metod är referensvärderna enligt följande:
- För personer i åldern 1 till 49 år är referensintervallet mellan 0,60 och 1,10 mg/L.
- För åldersgruppen 50 till 59 år ligger intervallet mellan 0,68 och 1,25 mg/L.
- Personer i åldern 60 till 69 år har ett referensintervall på 0,72 till 1,34 mg/L.
- För individer som är 70 år och äldre gäller ett intervall på 0,75 till 1,44 mg/L.
SYNLAB anger samma referensintervall som Unilabs. mg/L står för milligram per liter.
Vid högt värde
Förhöjda nivåer av cystatin C kan tyda på njurskador med en minskad GFR, vilket innebär att njurarna inte filtrerar blodet lika effektivt som normalt.
Till skillnad från kreatinin, en annan vanlig markör för njurfunktion, påverkas cystatin C inte av kön, muskelmassa eller kost, vilket gör det till ett mer tillförlitligt mått i många fall. Dock finns vissa faktorer som kan påverka nivåerna av cystatin C. Under graviditet, vid hypertyreos eller under behandling med höga doser kortikosteroider kan cystatin C öka, vilket i sin tur kan leda till en felaktig uppskattning av GFR.
Ett högt cystatin C-värde och lågt eGFR signalerar behov av vidare utredning.
Vid lågt värde
Lägre värden innebär mindre koncentration av cystatin C i blodet och indikerar i de allra flesta fall att njuren fungerar och kan filtrera bort ämnet från blodet.
Obehandlad hypotyreos, en rubbning i sköldkörtelns funktion, kan leda till sänkta nivåer av Cystatin C i blodet. Detta kan i sin tur resultera i ett falskt förhöjt värde av estimerat eGFR när det baseras på Cystatin C.