Vilka blodprover är relevanta vid muskelproblem eller muskelsmärta?

Vid utredning av muskelproblem eller muskelsmärta används flera blodprover för att identifiera eventuella muskelskador, inflammationer eller underliggande sjukdomar. Några av de vanligaste blodproverna är:

  • Kreatinkinas (CK) som är ett enzym som finns i musklerna och frigörs i blodet vid muskelskador. Förhöjda CK-nivåer kan indikera tillstånd som muskeldystrofier, rabdomyolys eller inflammatoriska muskelsjukdomar som polymyosit och dermatomyosit.
  • CRP (C-reaktivt protein) och SR (sänka) som mäter inflammationsnivån i kroppen. Förhöjda värden kan tyda på inflammatoriska tillstånd som muskelreumatism (polymyalgia reumatika).
  • Laktatdehydrogenas (LD) som är ett enzym som kan vara förhöjt vid muskelskador och vissa muskelsjukdomar.
  • Myoglobin som är ett protein som frigörs vid muskelskador. Förhöjda nivåer kan ses vid tillstånd som rabdomyolys och vissa muskelsjukdomar.
  • Elektrolyter och njurfunktionsprover där analys av natrium, kalium och kreatinin kan vara viktiga vid misstanke om muskelsönderfall (rabdomyolys) som kan påverka njurarna.
  • Vitamin D och andra näringsämnen där brist kan påverka muskelfunktionen och bidra till muskelsmärta.
Se alla blodprov inom Vävnad

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.