Om kalcium och kalciumprov

Kalcium är ett ämne som i första hand går att hitta i kroppens skelett. Detta mineral har även många andra viktiga funktioner i kroppen. Det bidrar till att musklerna i kroppen fungerar väl, att blodet kan koagulera och mycket mer. En liten del av kroppens kalcium går att hitta i blodet.

Läs om och beställ Mediseras njurtest där test av kalcium inkl. analys och läkarkommentar ingår.

Test av kalcium ingår även i Mediseras stora hälsokontroll.

Varför behövs kalciumprov och analys av kalcium?

Med tanke på att kalcium är ett av de viktigaste mineralerna i kroppen kan brist på kalcium snabbt leda till flera problem. Man utför ett kalciumprov när patienten har problem med exempelvis tänder, skelett, njurarna eller hjärtat. Det är framförallt D-vitamin och bisköldkörtelhormoner som ser till att kalciumhalten i blodet håller sig balanserat. Även kroppens skelett och den mat vi äter kan användas av kroppen för att reglera kalciumkoncentrationen. Onormala kalciumvärden i blodet kan även vara ett tecken på neurologiska besvär.

Högt värde av kalcium

För mycket kalcium i blodet visar sig ofta genom trötthet, illamående och/eller förstoppning. Höga kalciumhalter kan även bero på flera olika sjukdomar, från problem med bisköldkörtel och sköldkörtel till olika typer av cancer. Hormonrubbningar kan göra att mer kalcium tas upp från den mat vi äter samtidigt som kroppens förmåga att göra sig av med kalcium via njurarna blir sämre. En ökad kalciumhalt i urin kan leda till njursten.

Lågt värde av kalcium

Låga värden kan bland annat bero på att kroppen har för lite D-vitamin. Detta vitamin hjälper kroppen att ta upp kalcium från den mat vi äter. Låga kalciumvärden kan bero på D-vitaminbrist som i sin tur kan bero på problem med njurarna. Om kroppen anser att det finns för lite kalcium i blodet försöker den genast balansera detta genom att ta kalcium från skelettet. Har du väldigt lågt värde kan du även få kramper.

Beställ Hälsokontroll Stor där analys av kalcium ingår

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.