Fosfat
Fosfat är en mineral som spelar en roll i flera biologiska processer i kroppen, inklusive för benhälsa, energiomsättning och cellfunktion. Fosfat finns i alla celler och vävnader och är en grundläggande komponent i DNA, RNA och ATP (adenosintrifosfat), som är cellernas energivaluta. Fosfat är nödvändigt för att kroppen ska kunna utföra funktioner som att bygga och reparera vävnader, producera energi och reglera kalcium- och pH-nivåer.
Vad är fosfat?
Fosfat är en kemisk förening som består av fosfor och syre och förekommer i flera former i kroppen, där det största lagret finns i skelettet och tänderna. Fosfat fungerar i kroppen främst genom att reglera vätskebalansen och är också en viktig del i strukturen för många molekyler som används vid energiproduktion och cellernas funktion. Det finns både i livsmedel och i tillsatta produkter som används i livsmedelsindustrin.
Fosfat är en del av ATP (adenosintrifosfat), den primära energikällan för cellerna, och ingår i DNA och RNA, vilket gör det viktigt för celltillväxt och reparation. Fosfat finns också i blodet där det spelar en roll i att reglera kalcium- och pH-nivåerna, och det hjälper till att hålla en stabil miljö i kroppen.
Varför är fosfat viktigt?
Fosfat är viktigt av flera anledningar. För det första för benhälsan eftersom det tillsammans med kalcium bildar kalciumfosfat, som behövs i skelett och tänder. Utan tillräckliga mängder fosfat kan inte skelettet utvecklas och bibehållas.
För det andra behövs fosfat för energiomsättning och för cellens funktioner. Eftersom fosfat är en komponent i ATP, som ger energi åt alla celler, påverkar det alla kroppens viktiga processer, från muskelkontraktioner till hjärnaktivitet och matsmältning. Dessutom reglerar fosfat kroppens syra-basbalans och hjälper till att hålla en jämn nivå av kalcium i blodet.
Varför tas blodprov för analys av fosfat?
Blodprov för att mäta fosfat används för att bedöma kroppens fosfatnivåer och för att utreda eller övervaka tillstånd som kan orsaka för höga eller för låga fosfatnivåer. Fosfatnivåerna i blodet påverkas av faktorer som njurfunktion, kost och vissa sjukdomar.
Genom att mäta fosfatnivåerna i blodet kan man få information om näringsnivåer och eventuellt identifiera eller följa upp problem som påverkar benhälsan eller njurfunktionen. Testet kan även vara en del av en större utredning vid misstanke om elektrolytobalanser eller metabola störningar.
Vad är referensintervallet för fosfat?
Referensintervallet för fosfat i blodet varierar beroende på kön och ålder.
Enligt Karolinska ligger referensintervallet för kvinnor som är 18 år eller äldre på mellan 0,80 och 1,5 mmol/L. För män i åldern 18 till 50 år är intervallet 0,70 till 1,6 mmol/L, medan det för män över 50 år är mellan 0,75 och 1,4 mmol/L. Samma refernsintervall anges av Unilabs och SYNLAB.
mmol/L står för millimol per liter.
Vid högt värde
Förhöjda nivåer av fosfat i blodet kan indikera en rad olika tillstånd. De kan uppstå vid nedsatt njurfunktion (njurinsufficiens) om njurarna inte kan utsöndra fosfat på ett effektivt sätt, underfunktion i bisköldkörtlarna (hypoparatyreoidism), försurning av blodet (acidos), eller efter långvarig orörlighet (immobilisering). Förhöjningar kan också ses vid vissa cancerformer som lymfom och leukemi samt vid hormonella rubbningar som aktiv akromegali, där tillväxthormonproduktionen är förhöjd.
Fosfat och kalcium kan bilda avlagringar i hjärta, leder, lungor och blodkärl och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Höga värden kan även leda till försämrad sårläkning.
Vid lågt värde
Sänkta fosfatnivåer kan bero på olika tillstånd som defekter i njurtubuli, överfunktion i bisköldkörtlarna (hyperparatyreoidism), D-vitaminbrist, malabsorption, brist på fosfat i kosten, kronisk alkoholism eller alkalos, där blodets pH är förhöjt.
Fosfatvärden kan också sjunka vid svåra infektioner (sepsis), efter insulin- och glukostillförsel, eller hos personer som får långvarig parenteral nutrition. Tillstånd som hypofosfatemisk rakit, en genetisk störning som påverkar fosfatmetabolismen, kan också leda till låga fosfatvärden.
Låga värden kan indikera rubbningar i kalcium-fosfatbalansen.