PTH (Parathormon)
Parathormon eller PHT bildas i bisköldkörtlarna, som sitter i halsen bakom sköldkörteln.
Vad är PTH?
PTH, en akronym av parathormon, även känt som paratyreoideahormon, är ett hormon som produceras av paratyreoidea, en liten körtel som består av fyra mindre körtlar som sitter på baksidan av sköldkörteln.
PTH behövs för reglering av kalciumnivåerna i blodet och spelar en roll i att upprätthålla en stabil kalciumbalans i kroppen. PTH reglerar även nivåerna av fosfor och D-vitamin och spelar därför en viktig roll för elektrolytbalansen.
Varför är parathormon viktigt?
PTH är en del av ett system som hjälper kroppen att hålla kalciumnivåerna inom ett smalt och strikt intervall. Om kalciumnivåerna i blodet blir för låga, frisätts mer PTH för att höja nivåerna. Om kalciumnivåerna är för höga, minskar PTH-produktionen.
PTH verkar genom att öka frisättningen av kalcium från skelettet genom att stimulera benvävnaden att frigöra kalcium i blodet. Detta görs genom att öka aktiviteten hos osteoklaster, celler som bryter ner benvävnad.
PTH stimulerar även produktionen av aktivt vitamin D (kalcitriol) i njurarna, vilket i sin tur ökar tarmens förmåga att absorbera kalcium från maten.
PTH minskar mängden kalcium som utsöndras via urinen genom att öka kalciumresorptionen i njurarna.
PTH spelar också en roll i att reglera fosfatnivåerna i blodet. För att upprätthålla kalciumbalansen minskar PTH nivåerna av fosfat genom att minska fosfatresorptionen i njurarna, vilket resulterar i ökad utsöndring av fosfat i urinen.
Varför behövs analysen?
Blodprov för att mäta PTH används för att bedöma hur bra paratyreoidea fungerar och för att diagnostisera tillstånd relaterade till kalciumbalansen.
Hyperparatyreoidism är ett tillstånd uppstår när paratyreoidea producerar för mycket PTH, vilket kan leda till förhöjda kalciumnivåer i blodet (hyperkalcemi). Det kan bero på en godartad tumör i paratyreoidea (primär hyperparatyreoidism) eller sekundärt till andra tillstånd som njursjukdom.
Hypoparatyreoidism är ett tillstånd där paratyreoidea producerar för lite PTH, vilket kan leda till låga kalciumnivåer i blodet (hypokalcemi). Det kan orsakas av skador på paratyreoidea under kirurgiska ingrepp eller autoimmuna sjukdomar.
Vid högt värde
Förhöjda PTH värden ses vid primär, sekundär och tertiär hyperparatyreoidism, vid vitamin-D brist och pseudohypoparatyreoidism, som innebär en medfödd nedsatt receptor- eller intracellulär känslighet för PTH.
Primär hyperparatyreoidism orsakas ofta av en godartad adenom på en av bisköldkörtlarna, vilket får den att producera för mycket PTH.
Sekundär hyperparatyreoidism utvecklas när något annat orsakar låga kalciumnivåer i blodet, vilket får bisköldkörtlarna att överproducera PTH. Vanliga orsaker är kronisk njursjukdom eller svår vitamin D-brist.
Tertiär hyperparatyreoidism är ett tillstånd som kan uppstå efter långvarig sekundär hyperparatyreoidism, där bisköldkörtlarna fortsätter att vara överaktiva även efter att den underliggande orsaken har behandlats.
Vid lågt värde
Sänkta värden ses vid hypoparatyreoidism och vid tillstånd med förhöjd kalciumnivå.
Hypoparatyreoidism innebär att bisköldkörtlarna (paratyreoidea) inte producerar tillräckligt med PTH.