Fibrinogen
Fibrinogen är ett protein som spelar en viktig roll i kroppens förmåga att stoppa blödningar och läka sår. När kroppen skadas och blödningar uppstår, omvandlas fibrinogen till fibrin, som bildar ett nätverk av trådar som hjälper till att skapa ett blodkoagel och stoppa blödningen.
Vad är fibrinogen?
Fibrinogen är ett lösligt protein som produceras i levern och finns i blodet. När en skada uppstår på blodkärlen aktiveras kroppens koagulationssystem. Fibrinogen utgör slutsteget i blodkoagulationen där lösligt fibrinogen klyvs av trombin till ett olösligt nätverk av fibrin.
Fibrinogen består av tre polypeptidkedjor (alfa, beta och gamma) som bildar en komplex struktur. Vid aktivering av koagulationssystemet genom trombin, klyvs fibrinogen till fibrinmonomerer. Dessa monomerer polymeriseras och bildar långa fibrintrådar, som förstärks av faktor XIII (fibrinstabiliserande faktor) till ett olösligt nätverk. Fibrinet skapar en matris som fångar in blodplättar och röda blodkroppar för att bilda en stabil blodpropp. Särskilt trombocyter (blodplättar), kan därmed samlas vid skadan och bilda ett blodkoagel. Detta koagel stänger av blödningen och startar läkningen av blodkärlet.
Fibrinogen är även ett så kallat akutfasprotein som ökar vid inflammatoriska processer. Fibrinogen är därför inte bara viktigt för koagulation, utan också för vävnadsläkning och inflammationsprocesser. Att det fungerar som en akutfasreaktant innebär att dess nivåer ökar vid inflammatoriska processer, infektioner och vävnadsskador. Detta gör fibrinogen till en markör för både koagulationsstatus och inflammatoriska tillstånd.
Fibrinogennivåerna i blodet regleras av levern och påverkas av olika faktorer som inflammation, infektion, graviditet eller leverfunktion. Förhöjda nivåer av fibrinogen är kopplade till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, medan låga nivåer kan tyda på leverdysfunktion eller blödningssjukdomar.
Varför är fibrinogen viktigt?
Fibrinogen är viktigt för blodets koagulation och förmåga att stoppa blödningar vid skador. Förhöjda eller låga nivåer av fibrinogen kan påverka blodets förmåga att koagulera, vilket kan leda till ökad blödning eller oförmåga att bilda koagel när det behövs.
Varför tas blodprov för analys av fibrinogen?
Blodprov för att mäta fibrinogen används för att bedöma kroppens koagulationsförmåga och identifiera störningar i blodets koagulationssystem. Låga fibrinogennivåer kan vara ett tecken på en koagulationsstörning som hemofili eller leverproblem, medan höga nivåer kan indikera inflammation, infektion eller en ökad risk för blodproppar. Mätning av fibrinogen används också för att övervaka behandling av blodkoagulationsrubbningar eller för att bedöma risken för hjärt-kärlsjukdomar och blodproppar.
Blodprov för fibrinogen kan beställas som ett enskilt fibrinogen test.
Vad är P-fibrinogen?
P-Fibrinogen är ett blodprov som analyserar nivån av fibrinogen i plasma. Eftersom fibrinogen förbrukas när blodet koagulerar, finns det inte kvar i serum. Därför används plasma vid mätning av fibrinogen, eftersom det behåller alla koagulationsfaktorer intakta och därmed ger en mer tillförlitlig och korrekt analys av fibrinogen och andra relaterade faktorer.
Karolinska, Unilabs och SYNLAB analyserar fibrinogen i plasma.
Vad är referensintervallet för fibrinogen?
Referensintervallet för fibrinogen ligger enligt Unilabs på mellan 2 och 4 gram per liter (g/L) hos vuxna. SYNLAB anger samma referensintervall som Unilabs.
Karolinskas referensintervall för personer 18 år eller äldre är mellan 2 och 4,2 g/L.
Normala fibrinogennivåer indikerar att kroppen har en tillräcklig mängd av detta protein för att kunna koagulera blodet på ett fullgott sätt vid skada eller blödning.
Vid högt värde
Ökade nivåer kan indikera en ökad risk för blodproppar (trombos), eftersom höga fibrinogennivåer kan göra blodet mer trögflytande. Orsaker till förhöjda fibrinogennivåer kan vara:
- Vävnadsskada eller operativa ingrepp
- Inflammatoriska tillstånd exempelvis vid infektioner, autoimmuna sjukdomar eller kroniska inflammatoriska tillstånd
- Graviditet då fibrinogennivåerna naturligt ökar för att skydda mot blödningar
Höga fibrinogennivåer är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar och kan också ses hos personer med ateroskleros eller diabetes.
Vid lågt värde
Låga fibrinogennivåer, även kallat hypofibrinogenemi, kan indikera en ökad risk för blödningar och kan orsakas av:
- Levercirros eller annan leversjukdom som kan minska leverns produktion av fibrinogen
- Disseminerad intravaskulär koagulation (DIC) som innebär att fibrinogen förbrukas snabbare än kroppen kan producera det, vilket leder till minskade nivåer
- Ärftliga fibrinogenbrister vilket innebär ken genetisk defekt som påverkar fibrinogenproduktionen
- Vid kraftig blödning eller trauma kan fibrinogennivåerna minska på grund av konsumtion av koagulationsfaktorer
Normala eller låga fibrinogenvärden med en ökning av övriga akutfasproteiner tyder på en ökad omsättning av fibrinogenet, det vill säga koagulation och/eller fibrinolys.