NT-proBNP
NT-proBNP (N-terminal pro-brain natriuretic peptide) är en blodmarkör som används för att utvärdera hjärtats funktion och stödja diagnostik av hjärtsvikt samt andra hjärt- och kärlsjukdomar. NT-proBNP är en inaktiv fragmentform av prohormonet BNP (brain natriuretic peptide), ett hormon som frisätts från hjärtats muskelceller som svar på ökad tryckbelastning eller sträckning av hjärtmuskeln.
Förhöjda nivåer av NT-proBNP i blodet kan indikera hjärtsvikt eller andra tillstånd som belastar hjärtat, medan låga nivåer kan bidra till att utesluta hjärtsvikt. Analysen används ofta som en del av en bredare hjärtutredning och för att bedöma sjukdomens svårighetsgrad eller följa effekten av behandling.
Vad är NT-proBNP?
NT-proBNP är en inaktiv biprodukt av hormonet BNP och bildas som en del av det hormonella systemet som reglerar vätske- och saltbalansen i kroppen, det till säga osmosregleringen, en av de homeostatiska mekanismerna i kroppen. När hjärtat är överbelastat, till exempel vid hjärtsvikt, producerar hjärtat större mängder av NT-proBNP.
NT-proBNP produceras i hjärtmuskelcellerna som ett svar på ökat tryck eller sträckning av hjärtväggen, vilket ofta uppstår vid tillstånd som hjärtsvikt, hjärtförstoring eller andra hjärt-kärlsjukdomar.
Vad är pro-BNP och BNP?
Kemiskt sett bildas NT-proBNP från ett förstadieprotein som kallas pro-BNP som svar på sträckning av hjärtmuskeln. Detta protein klyvs i två delar: BNP, ett aktivt hormon som har biologiska effekter, och NT-proBNP, en inaktiv form som frisätts parallellt i blodet. BNP, det vill säga det aktiva hormonet, verkar genom att:
- Öka utsöndringen av natrium och vatten via njurarna (natriures och diures)
- Vidga blodkärlen, vilket leder till sänkt blodtryck
- Minska hjärtats arbetsbörda genom att minska blodvolym och kärlmotstånd
BNP bidrar således till att minska hjärtats och hjärtmuskulaturens arbetsbörda.
Varför är NT-proBNP viktigt?
NT-proBNP har ingen direkt biologisk effekt, men är användbart som en diagnostisk markör eftersom det har en längre halveringstid än BNP och därmed ger en stabilare indikation på hjärtats tillstånd.
NT-proBNP är viktigt eftersom det ger information om hjärtats funktion och kan användas för att diagnostisera hjärtsvikt, övervaka sjukdomens progression eller följa upp behandlingseffekter. Vid hjärtsvikt sträcks hjärtmuskeln, vilket leder till att mer NT-proBNP frisätts i blodet.
NT-proBNP hjälper till att identifiera om hjärtsvikt eller andra hjärtproblem är närvarande, och hur allvarliga de är. Det används också för att särskilja hjärtsvikt från andra tillstånd som kan orsaka liknande symtom, som lungproblem eller njursjukdom.
Höga nivåer indikerar ofta att hjärtat har svårt att pumpa blod effektivt, medan låga nivåer kan utesluta hjärtsvikt som diagnos.
Varför tas blodprov för att mäta NT-proBNP?
Blodprov för att mäta NT-proBNP tas för att utreda och diagnostisera hjärtsvikt och för att bedöma hjärtats funktion hos personer med misstänkta hjärtrelaterade problem. Höga nivåer av NT-proBNP kan indikera hjärtsvikt, medan normala nivåer kan utesluta allvarlig hjärtsjukdom i många fall.
Blodprov tas ofta vid akuta symtom som andfåddhet eller svullnad, då det kan hjälpa läkare att avgöra om hjärtsvikt är orsaken. NT-proBNP-nivåer kan också användas för att följa upp behandlingseffektivitet hos patienter med hjärtsvikt eller andra hjärtsjukdomar.
NT-proBNP kan beställas som ett enskilt NT-proBNP prov.
Vad är P-NT-proBNP?
P-NT-proBNP står för plasmanivåer av N-terminal pro-brain natriuretic peptide, ett ämne som frisätts från hjärtats muskelceller vid ökat tryck eller stress på hjärtat. Analysen av P-NT-proBNP används främst för att utreda och diagnostisera hjärtsvikt, samt för att övervaka behandlingseffekt vid hjärtrelaterade sjukdomar. Plasma, som används vid denna analys, innehåller koagulationsfaktorer vilket gör den lämplig för vissa medicinska utvärderingar.
Karolinska och Unilabs analyserar NT-proBNP i plasma.
Vad är S-NT-proBNP?
S-NT-proBNP mäter nivåerna av N-terminal pro-brain natriuretic peptide i serum, vilket är blodvätskan som återstår efter att blodet fått koagulera. Serum används ofta i standardanalyser och är en tillförlitlig metod för att bedöma hjärtfunktion. S-NT-proBNP används i liknande kliniska situationer som P-NT-proBNP, exempelvis för att utesluta eller bekräfta hjärtsvikt samt för riskbedömning av patienter med hjärtsjukdomar. Valet mellan plasma och serum beror på laboratoriets rutiner och analysmetoder.
SYNLAB analyserar NT-proBNP i serum.
Vad är referensintervallet för NT-proBNP?
Karolinskas referensintervall för NT-proBNP är:
- För kvinnor under 50 år: mindre än 155 ng/L
- För kvinnor 50 år och äldre: mindre än 222 ng/L
- För män under 50 år: mindre än 84 ng/L
- För män 50 år och äldre: mindre än 194 ng/L
SYNLABs referensintervall är samma som Karolinskas.
Unilabs referensintervall för NT-proBNP är:
- För kvinnor och män under 60 år: mindre än 150 ng/L
- För kvinnor och män 60 år och äldre: mindre än 300 ng/L
NT-proBNP har ett högt negativt prediktivt värde vilket innebär att ett lågt NT-proBNP-värde (mindre än 125 ng/L eller mindre än 300 ng/L vid akuta symtom) tillsammans med ett normalt EKG starkt talar emot hjärtsvikt och kan i många fall utesluta diagnosen.
ng/L står för nanogram per liter.
Vid högt värde
Ett högt NT-proBNP-värde indikerar ofta en ökad belastning på hjärtat och kan vara ett tecken på hjärtsvikt eller andra hjärtrelaterade tillstånd. Förhöjda nivåer kan också uppstå vid flera andra sjukdomar och tillstånd som:
- Hjärtsjukdomar som ischemisk hjärtsjukdom (t.ex. hjärtinfarkt eller angina), arytmier, klaffsjukdom och kardiomyopati. Förmaksflimmer, som orsakar en oregelbunden hjärtrytm, kan också leda till högre NT-proBNP-nivåer.
- Hypertension då högt blodtryck ökar hjärtats arbetsbörda och kan orsaka högre nivåer av NT-proBNP
- Njursvikt och nedsatt njurfunktion påverkar utsöndringen av NT-proBNP och kan därmed ge förhöjda värden
- Lungrelaterade sjukdomar vid tillstånd som lungemboli och kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) kan också höja nivåerna
- Endokrina och inflammatoriska tillstånd som hypertyreos och sepsis är exempel på andra tillstånd som kan orsaka högre NT-proBNP-värden
Förhöjda NT-proBNP-nivåer är därmed inte specifika för hjärtsvikt och måste alltid tolkas tillsammans med kliniska symtom, andra blodprover och undersökningar som EKG och hjärtultraljud.
Vid lågt värde
Värden under beslutsgränsen har ett högt negativt prediktivt värde (NPV), dvs. utesluter med hög sannolikhet signifikant hjärtsvikt. Låga nivåer av NT-proBNP innebär därmed oftast att det inte finns någon påtaglig belastning på hjärtat och att hjärtsvikt eller andra allvarliga hjärttillstånd kan uteslutas med stor sannolikhet. Möjliga betydelser av låga nivåer kan vara:
- Normalt hjärttillstånd då låga NT-proBNP-nivåer indikerar att hjärtat inte utsätts för överdriven stress eller sträckning av hjärtmuskeln vilket innebär att hjärtat fungerar normalt och effektivt
- Uteslutning av hjärtsvikt då ett lågt NT-proBNP (<125 ng/L vid icke-akuta fall eller <300 ng/L vid akuta symtom) har ett högt negativt prediktivt värde, vilket betyder att hjärtsvikt med stor sannolikhet inte föreligger
- Effektiv behandling vid hjärtsvikt. Hos personer som behandlas för hjärtsvikt kan minskade NT-proBNP-nivåer indikera att behandlingen är framgångsrik och att hjärtats belastning har minskat.
Andra faktorer som kan påverka NT-proBNP-nivåer är:
- Låg kroppsvikt då NT-proBNP kan vara lägre hos individer med låg kroppsvikt eller hos yngre personer
- Även obesitas kan leda till lägre NT-proBNP-nivåer
- Eftersom NT-proBNP utsöndras via njurarna, kan personer med en god eller normal njurfunktion ha lägre nivåer jämfört med de med nedsatt njurfunktion