Vilken mat är rik på d-vitamin?

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som är viktigt för att upprätthålla friska ben och tänder, samt stödja immunfunktionen. Vitaminet hjälper kroppen att absorbera kalcium, vilket är avgörande för benhälsan. Läs mer om d-vitaminets betydelse för hälsan.

Vilka livsmedel är naturligt rika på D-vitamin?

Fet fisk som lax, makrill och sardiner är de bästa naturliga källorna till D-vitamin. Andra källor inkluderar fiskleverolja, äggula och svamp som har exponerats för UV-ljus.

Kan jag få i mig tillräckligt med D-vitamin enbart från kosten?

För många människor kan det vara svårt att få tillräckligt med D-vitamin enbart från kost, särskilt under vintermånaderna. Därför kan tillskott eller ökad solexponering vara nödvändigt.

Hur kan jag öka mitt D-vitaminintag genom kosten?

För att öka ditt D-vitaminintag, inkludera fler D-vitaminrika livsmedel som fet fisk, berikade mjölkprodukter och ägg i din kost. Du kan också överväga att ta D-vitamintillskott, särskilt under vintermånaderna.

Finns det berikade livsmedel med D-vitamin?

Ja, många livsmedel är berikade med D-vitamin, inklusive mjölk, apelsinjuice, spannmål och vissa växtbaserade drycker som soja- och mandelmjölk.

Hur mycket D-vitamin behöver jag dagligen?

Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag av D-vitamin som varierar beroende på ålder, kön, hälsotillstånd och solexponering, men generellt rekommenderas 10 mikrogram per dag, även för barn och gravida. Äldre över 70 år och personer med begränsad solexponering rekommenderas 20 mikrogram per dag.

Vilka är tecknen på D-vitaminbrist?

Tecken på D-vitaminbrist inkluderar trötthet, muskelsvaghet, benvärk och i allvarliga fall benskörhet. Det är viktigt att konsultera en läkare om du misstänker att du har brist på D-vitamin.

Är det möjligt att få för mycket D-vitamin?

Ja, det är möjligt att få för mycket D-vitamin, vilket kan leda till hyperkalcemi, ett tillstånd med för höga kalciumnivåer i blodet. Detta är dock sällsynt och oftast resultatet av överdrivet intag av tillskott snarare än från kosten.

Beställ d-vitamin test

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.