Om folatbrist – test av folat via blodprov (folatsyra/folinsyra/vitamin B9)

Folat går under många olika namn, bland annat folatsyra, folinsyra och vitamin B9. Det är samma vitamin fast i olika former och det går under samlingsnamnet folacin. Folat har flera viktiga funktioner i kroppen, bland de viktigaste är tillverkningen av nytt blod tillsammans med järn och vitamin B12. Kroppen behöver extra mycket folat under puberteten och vid graviditet. Förutom bildandet av blod hjälper folat även till vid celldelning, bildandet av både RNA och DNA samt vid spjälkning av mat.

Test av folat ingår för kvinnor i Mediseras stora hälsokontroll.

Varför behövs analysen av folat?

Genom att analysera folatvärdet i blodet kan läkaren snabbt se om tarmen har problem med att ta upp ämnet från mat. Oftast undersöker man även hur mycket vitamin B12 som finns i blodet samtidigt då dessa två vitaminer har en stark koppling till varandra. Eftersom folat förändras snabbt beroende på kost är värdet en bedömning av folatbalansen under en kort tidsperiod.

Förhöjt blodvärde av folat

Ett förhöjt värde av folat kan vara farligt då det kan maskera att kroppen har brist på vitamin B12. Det kan även förekomma när man tar vitaminpreparat, men oftast är det ett symptom på B12-brist.

Lågt blodvärde av folat – folatbrist

Folatbrist kan uppstå hos personer med en ensidig eller obalanserad kost. Vissa mediciner kan ge låga folatvärden i blodet. När det förekommer brist på vitamin B12 så finns det oftast även brist på folat. Eftersom folat tillsammans med andra B-vitaminer styr hur mycket homocystein det finns i blodet kan låga värden snabbt öka homocysteinhalten i blodet, något man tror kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Folatbrist kan även förekomma vid njursvikt eller bero på en nedsatt enzymfunktion som är ärftlig.

Beställ folat-test via blodprov

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.