När i månaden skall jag ta blodprov för progesteron och östradiol?

Det beror på din fråga och ditt syfte med provtagningen.
Progesteron tillverkas i äggstockarna och styr om och när ägglossning ska ske. Om man mäter progesteron och östrogen på den 21:a dagen i menstruationscykeln kan detta vara en pusselbit gällande eventuell infertilitet. Detta kan ge en ledtråd gällande om menscykeln genererar en faktisk ägglossning eller om cykeln är anovulatorisk (utan ägglossning).
Vilken dag i cykel skall provet tas om syftet är förklimakteriet?
Frågan om du är i förklimakteriet eller inte är mer komplex är att man kan få ett svar endast av ett blodprov. Detta prov tas dag 21 i din cykel och då skall progesteronet ligga högre än östradiolet. Du kommer kunna få dina värden i relation till referensintervall och se om dina värden följer “den normala cykeln” som en fertil kvinna, utan hormontillskott, har. Läs mer om menscykeln och hormoner här.
Om du äter p-piller eller tar hormoner påverkas hypofysfunktionen och därför hela kroppens hormonella funktion, så detta kommer att påverka dina värden.
Testa progesteron & östrogen via blodprov här

Texterna under kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.