Kattallergitest

Vad är kattallergi?

Kattallergi är en av de vanligaste pälsdjursallergierna. Symtomen brukar visa sig när barnen är unga eller vid tonåren. Allergi mot katt betyder inte automatiskt att du är allergisk mot hund eller andra pälsdjur, även om detta naturligtvis kan förekomma.

Kattens allergener kan komma från deras saliv eller talgkörtlar. Allergenerna kan samlas i pälsen, exempelvis efter att katten har tvättat sig, och de kan även hålla sig luftburna. Dessutom kan de även fastna på kattägarens hår, hud och kläder, vilket innebär att allergenerna kan följa med till olika platser.

Läs om Mediseras allergitest för pälsdjur där test av katt ingår.

Symtom vid kattallergi

Täppt eller rinnande näsa samt nysningar är vanliga symtom. Det kan även förekomma irriterade ögon som kliar och rinner samt nässelutslag och klåda på kroppen. I vissa fall kan allergenerna leda till astma. Om du är allergisk mot katt eller har utvecklat en kattallergi så ökar risken för att du även utvecklar allergier mot andra pälsdjur.

Hur testar man sig för kattallergi?

Oftast så upptäcks kattallergi genom symtomen, men det går att säkerställa en allergi genom blodprov eller pricktest. Ibland utförs även andra tester för att undersöka om symtomen beror på något annat.

Finns det katter som är allergivänliga?

Det korta svaret är nej. Det finns vissa kattraser som kan vara mindre allergiframkallande men även inom en ras kan allergennivåerna variera. Om du är allergisk mot katter så bör du undvika kontakt med katter så långt som möjligt.

Behandling av kattallergi

Vid lindrigare allergi kan antihistaminer eller kortisonnässpray användas för att lindra symtomen. Vid problem med astma kan inhalator med kortison eller medicin med luftrörsvidgande egenskaper användas. Det finns även receptbelagda läkemedel och allergivaccination vid allvarligare reaktioner. Allergivaccination går ut på att man regelbundet och kontrollerat utsätter kroppen för allergener från katt och sakta men säkert ökar dosen för att få kroppen att vänja sig. En allergivaccinationsbehandling kan pågå i flera år.

Beställ allergitest där katt ingår

Texterna under kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.