Ta hand om dina njurar njurhälsa och blodmarkörer

Ta hand om dina njurar – njurhälsa och blodmarkörer

14 mars 2025

Under mars månad varje år uppmärksammar Medisera njurarna. Njurarna spelar en avgörande roll i att filtrera blodet, reglera vätskebalansen och avlägsna avfallsprodukter. Genom att ta hand om dina njurar kan du minska risken för njursjukdom och andra hälsoproblem. Nedan kan du läsa om några generella råd för en god njurhälsa. Här kan du läsa mer om Mediseras Njurprov.

Kontrollera ditt blodtryck

Högt blodtryck är en av de vanligaste orsakerna till njurskador. Genom att ha en balanserad kost med lite salt, motionera regelbundet och undvika stress kan du bidra till att hålla blodtrycket på en hälsosam nivå. Kontrollera gärna ditt blodtryck, så att du kan följa ditt värde över tid och för att upptäcka eventuella avvikelser tidigt.

Mät ditt Blodtryck

Kontrollera ditt blodsocker

Diabetes är en annan riskfaktor för njursjukdom. Håll koll på ditt blodsocker genom en balanserad kost, regelbunden motion och att följa läkarens rekommendationer om du har diabetes.

Mät ditt Blodsocker

Drick tillräckligt med vatten

Att dricka vatten hjälper njurarna att fungera optimalt. Försök att dricka tillräckligt med vatten varje dag, särskilt om du är fysiskt aktiv eller befinner dig i ett varmt klimat. Vatten är avgörande för njurarnas funktion och spelar en central roll i att filtrera avfall, reglera blodtryck och upprätthålla vätskebalansen i kroppen. Rekommenderat dagligt vattenintag varierar beroende på ålder, kroppsstorlek, aktivitetsnivå och klimat, men generellt rekommenderas cirka 2–3 liter per dag (8–12 glas) för en frisk vuxen.

Balansen mellan hydrering och elektrolyter – kan man dricka för mycket vatten?

Utöver vatten är elektrolyter såsom natrium, kalium, magnesium och kalcium nödvändiga för att bibehålla kroppens vätskebalans och nerv- samt muskelfunktioner. Om en person dricker för mycket vatten på kort tid utan att tillföra tillräckligt med elektrolyter kan detta leda till hyponatremi – ett potentiellt farligt tillstånd där natrium nivåerna i blodet blir farligt låga. Hyponatremi kan orsaka symtom som illamående, huvudvärk, förvirring och krampanfall. För att säkerställa en hälsosam balans är det viktigt att dricka vatten i lagom mängd och samtidigt få i sig elektrolyter genom en balanserad kost eller vid behov genom tillskott, särskilt vid intensiv fysisk aktivitet eller långvarig svettning.

Beställ enstaka analyser: Elektrolyter – natrium, kalium, kalcium, magnesium

Ät mat som är bra för dina njurar

En kost rik på frukt, grönsaker, fullkorn och magra proteinkällor kan bidra till en bättre njurfunktion. Begränsa intaget av bearbetade livsmedel, salt och för mycket protein, särskilt om du har nedsatt njurfunktion.

Rör på dig regelbundet

Fysisk aktivitet hjälper till att reglera blodtryck och blodsocker, vilket i sin tur skyddar njurarna. En så enkel sak som en daglig promenad kan göra stor skillnad för din njurhälsa.

Undvik rökning och överdriven alkoholkonsumtion

Rökning och stort alkoholintag påverkar blodkärl och njurfunktion negativt. Genom att undvika dessa riskfaktorer kan du skydda dina njurar och din allmänna hälsa.

Var försiktig med läkemedel

Vissa receptfria smärtstillande medel, som ibuprofen och andra NSAID-preparat, kan påverka njurarna negativt vid långvarig användning. Använd dessa med måtta och endast vid behov.

Njurcancer

Njurcancer är en allvarlig sjukdom som ofta upptäcks sent, eftersom den i tidiga stadier kan vara symtomfri. Genom att ta hand om din hälsa och genomgå regelbundna hälsokontroller kan du minska risken för njursjukdom och upptäcka eventuellt avvikande blodprover i ett tidigare skede.

Medisera bidrar till forskningen kring njurcancer

Under mars genomför vi en insamling för att lyfta hälsofrågor kopplade till njursjukdom. Den 14 mars infaller Världsnjurdagen, därför vill vi särskilt uppmärksamma njurhälsa och stötta forskning kring njurcancer. Genom att bidra till insamlingen hjälper du till att finansiera forskningen, öka medvetenheten och ge stöd till de som drabbats.

Insamling hos Cancerfonden

Källor

Livsmedelsverket – Vatten

Livsmedelsverket – Salt och mineraler

Beställ Njurprov

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.