testa palsdjusallergi

Kan man ha hund trots pälsdjursallergi?

18 oktober 2019

Att vilja ha hund samtidigt som man är allergisk är förstås jobbigt. Det finns dock pälsdjurs allergiker som ändå kan ha hund. För många gäller det bara att välja rätt hund samt hitta vägar för att underlätta vardagen.

Hur kan jag ta reda på om jag har pälsdjursallergi?

Ett första steg kan vara att analysera om man har IgE antikroppar mot pälsdjur i blodet. För att få en diagnos behöver man genomgå en allergiutredning inom vården. När man fastställt sin diagnos och ändå funderar på att skaffa hund finns det sätt att matcha vilken hund som är bäst lämpad att skaffa. Det finns även tips och råd för dem som redan har en hund och samtidig allergi.

Kompletterande tester

Mediseras pälsdjursallergitest ger en indikation på huruvida man har IgE antikroppar mot allergen hos hund. Allergenius allergiprofiltest visar ytterligare information. Till exempel kan man se exakt vilket/vilka av hundens 6 allergen man har antikroppar mot, och i vilken koncentration, det vill säga en profil. Denna kan sedan matchas mot hundens allergenprofil.

Finns det allergifria hundar?

Drömmen för en hundälskande pälsdjurs allergiker är förstås en hund som inte framkallar allergi. Och det sägs ibland att det finns hundraser som är mer allergivänliga än andra. Men stämmer det verkligen? – Det enkla svaret är nej, flera internationella studier visar att allergennivåerna, det vill säga hur allergiframkallande en hund är, skiljer sig mycket mer mellan hundindivider än mellan raser. En allergiker kan alltså ha exempelvis en labrador hemma utan att märka av sin allergi – men få en allergisk reaktion när hen träffar grannens labrador, trots att hundarna är av samma ras.

Hitta en lämplig hund med hjälp av tester

Den som är allergisk mot hundar men ändå vill ha hund kan få hjälp att hitta en som passar. Det går nämligen att testa sin känslighet för hundens sex vanligaste allergener, och det går att testa vilka allergenen som en specifik hund utsöndrar och i vilken mängd. När du fått reda på vilka allergener du har sjukdomsframkallande antikroppar mot kan du använda informationen för att hitta en hund som du tål bättre. Man ”matchar” då resultaten från de båda testerna (hunden eller valparna i en valpkull måste alltså också ha testats).  Det finns både Allergiprofiltest för människa och Allergitester för hund.

Vad blir man allergisk mot?

Var femte person i Sverige har pälsdjursallergi. De allergiframkallande ämnena, allergener, kommer ifrån djurens hud, saliv och urin. Allergener är också luftburna eftersom de avges från hunden till luften och orsakar därmed immunförsvarsreaktioner när en allergisk person andas in dem.

Tips om du vill skaffa hund trots pälsdjursallergi

  • Hitta en så allergivänlig hund som möjligt – Vi har lärt oss att allergivänliga hundar inte finns, men här menar vi att du ska hitta en hund som är så allergivänlig som möjligt för just dig. Du kan ta hjälp av tester för att få svar på vilka allergen som du själv är känslig mot, för att få en allergiprofil.  När du vet detta kan du leta efter en hund som har så låga nivåer som möjligt av de allergen du är känslig mot.
  • Minska allergenerna hos hunden – Använd speciellt schampo och balsam till hunden. Det finns schampo och balsam som minskar hundens allergener. Bada och tvätta hunden ofta. Allergenius® erbjuder produkter som specialschampo, specialbalsam samt spray och mousse för ännu bättre effekt. Specialschampot finns även för katt. Här kan du läsa mer om Allergenius hundvårdsprodukter.
  • Minska att allergenerna sprids hemma: Ha inte hunden i sängen. Borsta och klipp hunden utomhus. Undvik dammsugaren, eftersom det får damm och allergener att fara runt. Våt torka hellre golvet. Om dammsugare används skall den ha allergitätt filter (så kallat HEPA-filter). Mera tips och råd finns att läsa här.
  • Håll god hygien – Tvätta händerna efter att du gosat med hunden. Låt aldrig hunden slicka dig i ansiktet.
  • Om du är allergisk mot annat – Utsätt dig så lite som möjligt för andra allergener. Är du allergisk eller överkänslig mot annat än pälsdjursallergi, se till att du försöker undvika de ämnena. Om du är pollenallergiker kan du bli påverkad av pollen som hunden för med sig i pälsen. Det är därför viktigt att tvätta hunden även av den anledningen.

Artikeln är skriven i samarbete med Allergenius.

Läs mer om pollenallergi test här.

Läs mer om Mediseras allergitester här

Texterna under kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.