Vad är citrullin?

Citrullin är en icke-essentiell aminosyra som spelar en roll i ureacykeln, där kroppen omvandlar ammoniak till urinämne (urea) för att utsöndras via njurarna. Citrullin bildas naturligt i kroppen och förekommer även i vissa livsmedel, särskilt i vattenmelon, som är en rik källa till denna aminosyra.

Hur produceras citrullin?

Citrullin produceras främst genom:

  • Nedbrytning av aminosyran arginin i kroppen.
  • Enzymatisk omvandling av ornitin i levern som en del av ureacykeln.
  • Metabolismen av kväveoxid (NO), där citrullin bildas som en biprodukt.

Efter att citrullin har bildats kan den omvandlas till arginin i njurarna, vilket gör den viktig för blodkärlsfunktionen och kväveoxidproduktionen. Andra funktioner och effekter av citrullin är att aminosyran:

  • Bidrar till avgiftning och utsöndring av kväve genom ureacykeln.
  • Ökar produktionen av arginin, vilket är viktigt för blodcirkulationen och kväveoxidproduktionen (NO), som vidgar blodkärlen och kan förbättra hjärt-kärlhälsa.
  • Kopplas till autoimmuna sjukdomar, där citrullinerade proteiner kan trigga en immunrespons vid tillstånd som ledgångsreumatism (RA).

Citrullin används också som kosttillskott för idrottare eftersom det kan minska muskeltrötthet och förbättrar uthålligheten genom ökat blodflöde och syretillförsel till muskler.

Citrullin och autoimmuna sjukdomar

Vid reumatoid artrit (RA) kan citrullin spela en roll i sjukdomsutvecklingen. Citrullinering är en process där vissa proteiner modifieras genom att en aminosyra byts ut mot citrullin, vilket kan leda till en autoimmun reaktion där kroppen bildar antikroppar mot citrullinerade proteiner (ACPA/anti-CCP). Dessa antikroppar är viktiga blodmarkörer vid diagnostisering av RA.

Beställ blodprov för CCP antikroppar

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.