Hur behandlas anemi?

Anemi innebär att kroppen har för få röda blodkroppar eller för låg halt av hemoglobin, vilket försämrar syretransporten i kroppen. Behandlingen av anemi beror på vad som orsakar tillståndet, därför handlar behandlingen om att rätta till den bakomliggande orsaken, oavsett om det är näringsbrist, sjukdom eller blodförlust.

Järnbristanemi

Den vanligaste formen av anemi är järnbristanemi. Den kan uppstå vid långvarig blodförlust, exempelvis riklig menstruation, magsår eller blödningar i tarmen. Den kan också bero på otillräckligt järnintag via kosten eller nedsatt järnupptag i tarmen.

Behandlingen består främst av järntillskott i tablettform. I vissa fall, till exempel vid kraftig brist eller om upptaget från tarmen är försämrat, kan järn behöva ges intravenöst. Samtidigt bör man alltid försöka identifiera och åtgärda orsaken till järnbristen.

Kostförändringar rekommenderas ofta som ett komplement. Livsmedel som är rika på järn inkluderar rött kött, lever, baljväxter, fullkornsprodukter och mörkgröna bladgrönsaker.

Läs mer om järn och järnbrist.

B12- eller folatbrist

Anemi som orsakas av vitamin B12-brist eller folatbrist kräver specifik näringsbehandling.

B12-brist kan bero på bristande intag, till exempel vid vegankost, men är ofta kopplad till försämrat upptag i magsäcken, till exempel vid autoimmun gastrit. B12 ges då som injektioner, medan lindrigare brist kan behandlas med tabletter.

Folatbrist behandlas med folsyratabletter. Det är också viktigt att ta reda på orsaken till bristen, särskilt om det finns misstanke om underliggande tillstånd som celiaki eller alkoholmissbruk.

Läs mer om vitamin B12 och B12-brist och folat och folatbrist.

Anemi vid kronisk sjukdom

Kroniska sjukdomar som inflammation, njursvikt eller cancer kan påverka kroppens förmåga att bilda röda blodkroppar. Trots att järnnivåerna ibland i dessa fall är normala, kan kroppen inte utnyttja järnet effektivt, vilket leder till anemi.

Här handlar behandlingen främst om att kontrollera den underliggande sjukdomen. I vissa fall används läkemedel som erytropoetin för att stimulera blodbildningen i benmärgen. Om samtidig järnbrist förekommer ges även järntillskott.

Läs mer om anemi och kroniska sjukdomar.

Hemolytisk anemi

Hemolytisk anemi uppstår när röda blodkroppar bryts ner för tidigt. Det kan vara en autoimmun process, orsakas av ärftliga sjukdomar eller utlösas av läkemedel.

Behandlingen varierar beroende på orsak. Vid autoimmun hemolytisk anemi ges ofta kortison eller andra immundämpande läkemedel. I vissa fall kan det bli aktuellt med borttagning av mjälten (splenektomi). Om läkemedel ligger bakom reaktionen, avbryts behandlingen.

Aplastisk anemi

Aplastisk anemi är en ovanlig, men allvarlig form av anemi där benmärgen inte längre producerar tillräckligt med blodkroppar. Den kan vara ärftlig eller uppstå spontant.

Behandlingen omfattar ibland benmärgstransplantation, särskilt hos yngre patienter. Alternativt ges immunhämmande läkemedel och stödjande vård med blodtransfusioner vid behov.

Se alla blodprov inom blodbrist & järnbrist

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.