D-vitamin – hur kan jag påverka mitt värde?

D-vitamin är ett samlingsnamn på en grupp med steroider. Det finns olika typer av D-vitamin: D3 och D2.  Vi får i oss vitaminet på två sätt, via maten eller genom huden när vi är ute i solen. Läs mer på livsmedelsverkets hemsida.

Hur får jag i mig D3?

Denna typ av D-vitamin är den form som bildas i huden vid solexponering och som vi får i oss via maten, främst i mat från djurriket. Exempel på livsmedel är: kött, fisk (lax, sill, makrill), mjölkprodukter och ägg samt D-vitamin berikad mat och dryck, till exempel matfettsblandningar och växtdrycker.

Vad är D2?

Effekten av D2 är något lägre än effekten av D3, men båda formerna ger förutsättning för normala D-vitamin nivåer. D2 finns exempelvis i svamp (stensopp och kantareller) samt i viss berikad mat, främst i mat från växtriket.

Vad kan D-vitaminbrist bero på?

D-vitaminbrist beror vanligtvis på att huden inte exponerats för tillräckligt mycket sol eller att kroppen fått i sig för lite av vitaminet via kosten. Om du inte äter animalisk mat har du en högre risk för D-vitaminbrist. De studier som finns indikerar att personer med mörkare hy, personer som vistas mycket inomhus eller har heltäckande kläder samt äldre har högre risk att ha nivåer som inte är tillfredsställande.

Hur tar kroppen bäst upp D-vitamin?

Kroppen tar upp D-vitamin på samma sätt oavsett om den får vitaminet via maten eller kosttillskott. D-vitamin är en fettlöslig vitamin och tas vara på i kombination med fett, därför är det bra att äta mat i samband med D-vitamintillskott.

När ger solen D-vitamin i Sverige?

Solen ger tillräckligt med D-vitamin under månaderna maj till augusti i Sverige, under förutsättning att man exponeras för solljuset.

Är det skillnad vad som räknas som vitaminbrist mellan olika laboratorier och regioner?

Ja, Medisera samarbetar med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Deras metodik och referensintervall skiljer sig något åt. Bedömningen gällande var gränserna går för brist eller inte brist kan variera mellan olika regioner i Sverige och även internationellt. Det råder ingen 100% samstämmighet. Här kan du läsa om de riktlinjer som finns i Stockholmsregionen.

D-vitamin som kosttillskott

Vad ska man äta tillsammans med D-vitamin?

Då D-vitamin tas upp bättre i kroppen med hjälp av fett, är det en god idé att äta mat i samband med intag av D-vitamintillskott. Maten behöver inte vara särskilt fet, en vanlig maträtt tillför tillräckligt med fett. I många fall behövs inte tillskott av D-vitamin, då den finns i många livsmedel.

Kan man ta D-vitamin på kvällen?

Ja, det finns ingen tid på dygnet som gör att D-vitaminet inte tas upp i kroppen.

Läs mer om D-vitamin test

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.