vikt och blodsocker

Blodprov och viktminskning

9 september 2019

Att den som vill gå ner i vikt ska äta rätt och röra på sig kommer knappast som en överraskning. Men vad innebär det egentligen att äta rätt? En studie som leddes av Köpenhamns Universitet indikerar att detta kan variera från person till person och att kosten kan skräddarsys utifrån bland annat blodprover. Kostråden beror på hur mycket socker och insulin man har i blodet, menar forskarna.

Forskning om blodsocker och viktnedgång

I studien utgick forskarna från sex stora undersökningar, där alla försöksdeltagarna åt sund kost av olika slag som sedan studerades och utvärderades. Försöksdeltagarnas blodsockernivå visade sig vara den avgörande faktorn för vilken sorts kost som ledde till störst viktminskning.

Hur fungerar det?

Låt oss ta det från början. Cellerna i din kropp behöver insulin för att kunna ta upp och använda det socker som finns i blodet. Om kroppen har för lite insulin stiger blodsockervärdet i blodet, eftersom det inte kan tas upp av cellerna i kroppen. Studien kom fram till att den som har normala mängder blodsocker (och normala mängder insulin) gärna ska skära ner på fett, men behöver inte oroa sig över kolhydrater fullt så mycket. Om du däremot har högre blodsockernivå (och lägre mängder insulin), kan det vara mer effektivt att skära ner på kolhydrater. Men du behöver inte oroa dig lika mycket över fett. Har du högre blodsocker visar studien även att mycket kostfibrer kan ha positiv inverkan på viktminskning.

Kan ett blodprov visa vilken kost som är rätt för mig om jag vill gå ner i vikt?

Mads F Hjorth forskar om fetma på Köpenhamns universitet och är en av forskarna bakom studien. Han har sagt i en intervju med SVT att studien är ett stort steg mot personligt anpassade kostråd och att den visar tillräckligt starka resultat för att man ska kunna säga vilka som ska skära ner på kolhydrater och vilka som ska skära ner på fett. Att olika kost hjälper olika människor att gå ner i vikt skriver även Vårdguiden 1177 på sin webbplats, även om de inte nämner vilka som bör äta vad. De betonar vikten av att hitta ett upplägg för kost och rörelse som passar dig som individ. Vårdguiden menar att svåra dieter och hårda träningsprogram är svåra att följa i det långa loppet. Därför rekommenderar de enklare förändringar, som att börja ta trapporna och ta möjligheter till korta promenader där de ges. Vad gäller kost rekommenderar Vårdguiden att hitta sunda matvanor som du trivs med och som passar dig. De tipsar om att byta till hälsosamma alternativ lite i taget.

Hur kan jag ta reda på mina blodsockervärden?

För att ta reda på hur dina blodsockervärden ser ut idag kan du göra ett blodsockertest.

Källor

Bendt, A. (red.) (2017) Diabetes typ 2

Brydolf, J (red.) (2019). Övervikt och fetma hos vuxna

Lööf, R. (2017) Blodprov kan visa på bästa sättet att gå ner i vikt

The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 106, Issue 2, August 2017, Pages 499–505

Beställ blodsocker test via blodprov här

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.