Allergi vete

Allergener från vete kan vara orsak till allergisk sjukdom.

Veteallergi är den vanligaste formen av spannmålsallergi. Vid veteallergi har kroppen producerat allergiantikroppar, kända som IgE-antikroppar, mot proteiner som finns i vete, särskilt i vetemjöl och dess derivat. När en individ med veteallergi konsumerar något som innehåller vete, utlöses en allergisk reaktion. Denna typ av allergi förekommer oftare hos barn och kan ibland växa bort med åldern. Det är lätt att förväxla veteallergi med glutenintolerans eller celiaki, men dessa är olika medicinska tillstånd.

Vete innehåller en rad olika proteiner, varav gluten är ett. Det är värt att notera att personer som är allergiska mot vete i vissa fall kan tolerera gluten, men ändå uppleva allergiska reaktioner från andra proteiner i vete. Detta är viktigt att komma ihåg eftersom många felaktigt använder termen ”glutenallergi” när de egentligen avser glutenintolerans, som är en autoimmun sjukdom som utlöses av gluten från vete och andra gluteninnehållande spannmål.

Dessutom kan en allergisk reaktion mot veteproteiner också ha samband med korsallergi, där grundorsaken till allergin är en reaktion mot gräspollen. Det innebär att personer som är allergiska mot gräspollen kan uppleva allergiska symtom när de äter vete eller veteinnehållande produkter, på grund av likheten mellan vissa proteiner i gräspollen och vete.