Transglutaminas IgA
Transglutaminas är ett enzym som är viktig för kroppens proteinmetabolism, stabilisering av proteinstrukturer och sårläkning. Det finns flera typer av transglutaminas, men vävnadstransglutaminas (TGT) är den mest relevanta i medicinska sammanhang.
Vad är transglutaminas IgA?
Transglutaminasantikroppar är specifika antikroppar som bildas mot enzymet transglutaminas, oftast förknippade med celiaki, en autoimmun sjukdom som triggas av gluten. Vid celiaki reagerar immunsystemet på gluten genom att attackera kroppens egna transglutaminas, vilket leder till inflammation och skador på tunntarmens slemhinna.
Varför är transglutaminas IgA viktigt?
Test av transglutaminas IgA behövs för att utreda celiaki och involverar blodprov för att mäta nivåer av transglutaminasantikroppar. En hög nivå av dessa antikroppar kan indikera sjukdomen. Behandlingen består främst av en strikt glutenfri kost, vilket minskar inflammation och skador i tarmen.
Läs mer om glutentestet.
Varför tas blodprov för analys av transglutaminas?
Genom att undersöka förekomsten av transglutaminas IgA i blodet kan man se ifall en person lider av celiaki, det vill säga det som ofta kallas glutenintolerans. Man brukar även ta andra typer av tester för att säkerställa diagnosen. Det är till exempel vanligt att läkare tar ett vävnadsprov av tunntarmen för att undersöka status.
Celiaki kan både vara medfött och uppstå av sig självt. Det är en livslång sjukdom som kräver att man förändrar sin kost, annars kan det skada tunntarmens adsorptionsförmåga, något som i sin tur kan leda till många andra besvär.
Vid högt värde
När en person har celiaki finns det ett högre IgA-värde i blodet än vanligt. De kan även bero på andra orsaker, men högst sannolikt beror det höga IgA-värdet på just glutenintolerans. Antikropparna anfaller då glutenproteinet som finns i magen och skadar samtidigt tunntarmens villier, som är fingerlika projektioner (ca 0,5-1 mm långa) som sitter i tarmväggen i tunntarmen. Ju längre man fortsätter att äta mat med gluten, desto svårare blir skadorna. Vid kost utan gluten kan tunntarmen återhämta sig relativt bra och man gör en ny undersökning av transglutaminas/IgA efter cirka tre till sex månader.
Vid lågt värde
Ett lågt värde av transglutaminas/IgA betyder att man troligtvis inte är glutenintolerant, vilket i sin tur kan innebära att eventuella besvär beror på något annat. Ett lågt värde kan bero på att kroppen inte kan producera IgA-antikroppar eller producerar väldigt lite, vilket betyder att kroppens immunförsvar är försvagat.