eGFR (medel) relativ
eGFR(medel) relativ, som ofta skrivs ut som ”Pt-eGFR medel” i laboratorierapporter, är en kalkylerad medelvärdesindikator för den uppskattade glomerulära filtrationshastigheten (eGFR), och utgör en bedömningsgrund för njurfunktionen vid känd eller misstanke om avvikande njurfunktion.
Vad är eGFR (medel) relativ?
eGFR (medel) relativ är en beräknad parameter som används för att bedöma njurfunktionen genom att uppskatta den glomerulära filtrationshastigheten (eGFR). Detta värde representerar det relativa medelvärdet av två separata eGFR-beräkningar, baserade på blodmarkörerna kreatinin och cystatin C.
eGFR (medel) relativ används för att uppskatta njurarnas filtrationskapacitet i förhållande till kroppsyta, vilket gör den användbar vid kliniska bedömningar av njurfunktion och stadieindelning av kronisk njursjukdom (CKD, Chronic Kidney Disease).
Hur beräknas eGFR (medel) relativ?
För att erhålla eGFR (medel) relativ beräknas först två separata eGFR-värden:
- eGFR baserat på kreatinin
- eGFR baserat på cystatin C
Dessa två värden används sedan för att räkna ut ett medelvärde enligt formeln:
eGFR (medel) = (eGFR (kreatinin) + eGFR (cystatin C)) / 2
Detta kombinerade värde ger en mer exakt uppskattning av njurfunktionen, eftersom både kreatinin och cystatin C har sina egna begränsningar när de används enskilt.
Felkällor
För att Pt-eGFR (medel) relativ ska vara tillförlitlig får skillnaden mellan de två ingående eGFR-värdena inte överstiga 30-40% beroende på vilket laboratorium som utför analysen. Om eGFR baserat på kreatinin och cystatin C visar en betydande skillnad, bör möjliga felkällor övervägas:
- Kreatinin kan påverkas av muskelmassa, kost (särskilt intag av kokt kött), tubulär utsöndring samt obehandlad hypertyreos eller hypotyreos.
- Cystatin C kan påverkas av höga doser kortikosteroider, obehandlad hypertyreos eller hypotyreos samt graviditet.
I vissa fall kan ingen tydlig orsak till diskrepansen identifieras, och om en mer exakt bestämning av njurfunktionen krävs bör Pt-Iohexolclearance utföras.
Varför är eGFR (medel) relativ viktig?
eGFR (medel) relativ är den mest tillförlitliga uppskattningen av njurfunktionen hos vuxna över 18 år, och används vid diagnos och uppföljning av njursvikt samt för att bedöma behovet av medicinska justeringar som anpassning av läkemedelsdoser som utsöndras via njurarna.
Genom att kombinera kreatinin och cystatin C erhålls ett mer tillförlitligt värde än om endast en av dem används. Kreatinin är en restprodukt från musklernas ämnesomsättning och utsöndras via njurarna. Kreatininnivåerna påverkas dock av muskelmassa, kost och fysisk aktivitet, vilket kan ge en viss osäkerhet vid beräkning av eGFR. Cystatin C är ett protein som produceras av kroppens celler och filtreras av njurarna utan att påverkas av muskelmassa. Det kan dock påverkas av vissa inflammatoriska tillstånd och medicinering.
Eftersom kreatinin och cystatin C kan påverkas av olika faktorer, hjälper ett medelvärde till att minimera felkällor särskilt hos äldre, överviktiga, personer med låg muskelmassa eller vid misstanke om tidig njurskada.
Varför behövs blodprov för analys av eGFR (medel) relativ?
Blodprov för eGFR (medel) relativ tas vid utredning och uppföljning av njurfunktion, särskilt vid misstanke om kronisk njursjukdom (CKD), vid diabetes, hypertoni eller andra tillstånd som kan påverka njurarna. Det används också för att anpassa läkemedelsdosering vid nedsatt njurfunktion.
eGFR(medel) relativ används för att screena och övervaka patienter med misstänkt eller diagnostiserad njursvikt när mer precisa metoder för att mäta den glomerulära filtrationshastigheten inte är tillgängliga. Kombinationen av kreatinin och cystatin C kompletterar varandra och ger en mer pålitlig GFR-beräkning.
Metoden är inte lämplig för att uppskatta GFR vid snabba akuta förändringar i njurfunktionen, under dialysbehandling eller vid graviditet, då dessa tillstånd kan påverka noggrannheten i beräkningen.
Blodprov för analys av eGFR (medel) relativ ingår i njurtestet.
Vad är Pt-eGFR (medel)?
Pt-eGFR (medel) är en plasmabaserad beräkning av njurfunktionen, där eGFR uppskattas genom att ta medelvärdet av två separata eGFR-värden baserade på kreatinin och cystatin C. Plasma används istället för serum eftersom det bevarar koagulationsfaktorer och ger mer stabila analysvärden, vilket gör att resultaten blir mer jämförbara och standardiserade.
Räkna ut absolut GFR
eGFR (medel) relativ uttrycks som mL/min/1,73 m², där njurfunktionen är normaliserad för en standardiserad kroppsyta. Vid läkemedelsdosering av njurutsöndrade läkemedel kan det vara mer relevant att använda absolut GFR (mL/min), vilket beräknas utifrån patientens kroppsyta. Omräkning görs genom att ange relativt eGFR, längd och vikt i en omräkningsfunktion. Här kan du räkna ut absolut GFR.
Vad är referensintervallet för eGFR (medel) relativ?
Karolinskas referensintervall för män och kvinnor 18 till 50 år är över 80 mL/min/1,73 m², och för personer äldre än 50 år över 60 mL/min/1,73 m².
Unilabs anger samma referensintervall som Karolinska.
Referensintervall för patienter över 65 år är inte väl etablerade, men ett GFR under 60 mL/min/1,73 m² anses indikera njursjukdom.
Beräkningen förutsätter att de ingående eGFR-värdena från kreatinin och cystatin C inte skiljer sig med mer än ±30-40% (beroende på laboratorium) och att patienten är vuxen.
Vid högt värde
Höga värden av Pt-eGFR(medel) relativ kan indikera normal njurfunktion eller överaktivitet. Det kan vara positivt och tyda på att njurarna effektivt filtrerar avfallsprodukter från blodet. Det är dock nödvändigt att tolka resultaten med hänsyn till individuella faktorer och andra kliniska symtom eller provresultat.
Höga värden av Pt-eGFR (medel) relativ över 90 mL/min/1,73 m² kan ses hos yngre individer med frisk njurfunktion, men kan också vara ett tecken på felkällor i beräkningen, särskilt om kreatinin- och cystatin C-baserade eGFR-värden skiljer sig åt avsevärt. Extremt höga värden är mindre kliniskt relevanta, men kan i vissa fall ses vid hyperfiltration, exempelvis i tidiga stadier av diabetes eller vid vissa hormonella tillstånd.
Då eGFR är en beräknad parameter och kan påverkas av flera faktorer, bör både höga och låga värden tolkas i ett kliniskt sammanhang och kompletteras med andra njurfunktionsmarkörer vid behov.
Vid lågt värde
Låga värden av Pt-eGFR (medel) relativ indikerar en nedsatt njurfunktion, där njurarnas förmåga att filtrera blodet är reducerad.
Ett eGFR-värde under 60 mL/min/1,73 m² kan tyda på kronisk njursjukdom (CKD), och om värdet sjunker under 30 mL/min/1,73 m² anses njurinsufficiensen vara avancerad. Vid mycket låga värden, under 15 mL/min/1,73 m², klassificeras tillståndet som terminal njursvikt, där dialys eller njurtransplantation kan bli aktuellt. Orsaker till låga eGFR-värden kan inkludera kronisk njursjukdom, diabetesnefropati, hypertoni, njurinflammationer (glomerulonefrit), och andra njurskador.