organdonation

Ta ställning idag! Donera dina organ efter din död

8 november 2019

Denna fråga berör de flesta mer än vad man först tror. Behöver man prata med sin familj innan ett beslut? Kan man bara bestämma helt själv? Vad innebär det egentligen att registrera sig i donationsregistret?

Donationsveckan 2019

Denna årliga kampanjvecka som initierats av Socialstyrelsen syftar till att få fler att ta ställning i frågan om att donera sina organ och att sprida budskapet och kunskapen om organ- och vävnadsdonation. 2019 kampanjas det 4–10 november och Medisera vill vara med och bidra till att sprida information och uppmuntra människor till att registrera sig. Många människor väntar på ett nytt organ. Transplantation räddar liv och höjer livskvaliteten för de allra flesta drabbade.

Kampanjen gör skillnad

Under donationsveckan ökar antalet anmälningar till donationsregistret, 2018 anmälde sig 12 439 människor. Detta kan jämföras med 400-1000 anmälningar per vecka under resten av året.

Jag vill registrera mig, hur gör jag?

  • Du behöver göra en anmälan till donationsregistret
  • Berätta för dem som står dig nära
  • Ordna ett fysiskt donationskort att bära med dig, gärna i plånboken

Vad innebär det att registrera sig?

När du registrerar dig tar du ställning: ja eller nej till organ- och eller vävnadsdonation efter din död. Är ditt svar ja innebär detta att när du avlider gör sjukvården en bedömning om det i just ditt fall blir aktuellt med donation och transplantation. Tackar du ja har du två alternativ:

  1. Du donerar organ och vävnader för transplantation och annat medicinskt ändamål (till exempel forskning)
  2. Du donerar endast dina organ för transplantation

Här kan du läsa mer:

Socialstyrelsen

Organ- och vävnadsdonation i Sverige 2018

Välj & beställ hälsokontroll

Texterna under kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.