PEth prov kritik mot indragna körkort

PEth prov – kritik mot indragna körkort

8 juni 2025

Transportstyrelsen har fått kritik för indragna körkort baserat på blodprovet PEth. I denna artikel kan du läsa om vad PEth är för prov, hur lång tid det tar för alkohol att brytas ner i kroppen samt hur provet används inom vården. Du kan även läsa om vad du behöver lämna ditt samtycke till, vad vården är tvungen att göra samt vad som gäller för att Transportstyrelsen ska kunna dra in ditt körkort. Hos Medisera kan du beställa PEth prov utan att din vårdgivare eller Transportstyrelsen kan ta del av resultatet. I artikeln förklarar Medisera hur det fungerar.

Vad är PEth prov?

PEth (fosfatidyletanol) är en alkoholmarkör som bildas i kroppen endast vid alkoholkonsumtion. Det används inom hälso- och sjukvården för att mäta långvarigt och högt alkoholintag. PEth tas som ett venöst blodprovmed ett stick i armvecket.

Vad mäter PEth-testet?

Provet mäter koncentrationen av PEth i blodet. Eftersom PEth endast bildas vid alkoholkonsumtion, indikerar dess närvaro och nivåer omfattningen av alkoholintaget under en längre period.

Hur tillförlitligt är PEth-testet?

PEth är en etablerad och tillförlitlig alkoholmarkör. Det finns flera vetenskapliga studier som stödjer dess användning, och det har varit en del av nationella riktlinjer sedan 2013.

Varför tas PEth-prov?

Inom vården kan anledningen till att man tar ett PEth prov vara att:

  • Bedöma om någon har ett riskbruk av alkohol
  • Följa upp nykterhet under behandling
  • I vissa fall kan det tas som en del av en medicinsk utredning kopplad till körkort

Det är alltså inte ett rutinprov, utan tas oftast om det finns en anledning, till exempel vid misstanke om överkonsumtion eller i samband med ett läkarintyg till Transportstyrelsen.

Hur tolkas resultatet?

Gränsvärdet för PEth-prover är 0,3 µmol/l. Att överskrida denna nivå innebär att man har haft ett regelbundet och omfattande alkoholintag, motsvarande cirka 340–500 gram ren alkohol per vecka (cirka 28–42 glas vin eller 21–28 burkar starköl). Enligt nationella riktlinjer tolkas PEth-värden enligt följande:

  • Lägre värden än 0,05 µmol/L – Tyder på ingen eller endast sporadisk alkoholkonsumtion.
  • 0,05 – 0,30 µmol/L – Tyder på måttlig alkoholkonsumtion.
  • Högre värden än 0,30 µmol/L – Tyder på omfattande, regelbundet alkoholintag.

Det är viktigt att notera att dessa gränser är ungefärliga och att det inte finns en exakt relation mellan intagets storlek och ett specifikt PEth-värde. Referensintervallen kan skilja sig åt mellan olika laboratorier och tolkningen bör alltid göras av läkare i samband med övriga kliniska uppgifter.

Hur mycket behöver man ha druckit för att få ett högt PEth-värde?

För att uppnå ett PEth-värde över 0,30 µmol/L krävs vanligtvis ett omfattande och regelbundet alkoholintag över flera veckor, uppskattningsvis 28–42 glas vin i veckan. Exakt mängd varierar mellan individer, men det indikerar en hög konsumtion. Det krävs minst två tester med förhöjda värden, tagna med flera veckors mellanrum, för att indikera ett alkoholbruk som inte är tillfälligt och som från medicinsk synpunkt kan vara skadligt.

Hur lång tid tar det för alkohol att brytas ner i kroppen och vilka faktorer påverkar?

Alkohol bryts ner i kroppen med en generell genomsnittlig hastighet av cirka 0,1 gram per kilo kroppsvikt per timme. Det innebär att en standardenhet alkohol (till exempel ett glas vin) tar ungefär 2–3 timmar att förbrännas helt. Det finns ingen metod för att snabba upp nedbrytningen, att dricka kaffe, ta en dusch eller träna har ingen effekt på förbränningen av alkohol. Hur snabbt alkohol bryts ner i kroppen varierar mellan individer och påverkas av flera faktorer. Nedan kan du se vilka faktorer som kan påverka hur snabbt man bryter ner alkohol.

Kroppsvikt och kroppssammansättning

Tyngre personer som har mer kroppsvätska, vilket gör att alkoholen späds ut mer och därmed ger en lägre promille. Personer med högre muskelmassa (jämfört med fettmassa) tenderar också att förbränna alkohol något snabbare, eftersom vatteninnehållet i muskelvävnad är högre.

Kön

Kvinnor bryter ofta ner alkohol långsammare än män, delvis för att de i genomsnitt har mindre kroppsvätska och lägre nivåer av enzymet alkoholdehydrogenas (ADH) i magsäcken. Detta leder till att mer alkohol når blodet innan det bryts ner.

Om man har ätit eller inte

Alkohol som konsumeras på tom mage tas upp snabbare i blodet. Fet och proteinrik mat kan sakta ner upptaget och minska promillens toppnivå, men påverkar inte själva nedbrytningstakten efter att alkoholen väl kommit in i blodet.

Levern och enzymaktivitet

Nedbrytningen av alkohol sker främst i levern via enzymet alkoholdehydrogenas (ADH). Om du har en nedsatt leverfunktion, till exempel vid leversjukdom eller långvarigt alkoholbruk, kan nedbrytningen gå långsammare. Genetiska skillnader gör också att vissa personer bryter ner alkohol snabbare eller långsammare än genomsnittet.

Alkoholtolerans

Hög tolerans betyder att du känner dig mindre påverkad, men det betyder inte att kroppen förbränner alkoholen snabbare. Däremot kan långvarigt alkoholbruk ibland inducera vissa leverenzymer, vilket kan öka nedbrytningshastigheten något, men inte speciellt mycket.

Läkemedel och hälsotillstånd

Vissa läkemedel (till exempel antibiotika, psykofarmaka eller paracetamol) påverkar levern och kan bromsa alkoholens nedbrytning. Även tillstånd som diabetes, hypotyreos eller infektioner kan påverka metabolismen.

Kan en läkare på min vårdcentral ta ett PEth-prov utan mitt samtycke?

Nej, Transportstyrelsen ställer inga krav på att hälso- och sjukvården ska upptäcka alkoholöverkonsumtion och ett PEth prov ska inte tas utan ditt informerade samtycke.

Är läkaren på min vårdcentral skyldig att rapportera ett högt resultat på PEth till Transportstyrelsen?

Inte automatiskt. Men om läkaren anser att din hälsa eller ditt alkoholbruk gör att du inte bör köra bil av säkerhetsskäl, har läkaren en laglig skyldighet att anmäla det till Transportstyrelsen, även utan ditt samtycke. Om en läkare konstaterar att en patient anses som olämplig för att ha körkort, ska läkaren rapportera det till Transportstyrelsen. Detta gäller även vid tillstånd som epilepsi, demens eller ögonsjukdomar. Innan anmälan görs ska du få veta om det. I vissa fall kan läkaren avstå från att anmäla, till exempel om du frivilligt går med på att inte köra.

Kan vårdcentralen informera Transportstyrelsen utan mitt samtycke?

Ja, läkaren är skyldig att anmäla om patientens hälsotillstånd innebär en trafiksäkerhetsrisk, även utan patientens samtycke. Innan anmälan görs ska läkaren underrätta körkortsinnehavaren, men anmälan behöver inte göras om det finns anledning att anta att körkortsinnehavaren kommer att följa läkarens tillsägelse att avstå från att köra.

Kan Transportstyrelsen dra in mitt körkort baserat på ett resultat på PEth-provet?

Nej, enligt Transportstyrelsen räcker det inte med ett enstaka förhöjt PEth-värde för att dra in någons körkort. Det krävs minst två förhöjda prov med flera veckors mellanrum för att indikera ett alkoholbruk som inte är tillfälligt och som från medicinsk synpunkt är skadligt. Oftast får du först krav på att skicka in läkarintyg eller göra regelbundna nykterhetskontroller innan något beslut om körkortet tas.

Vad ska jag göra om jag är orolig för att PEth-prov ska påverka mitt körkort?

Om du är orolig för hur ett PEth-prov kan påverka ditt körkort kan du göra följande:

  • Fråga din läkare vad provet ska användas till.
  • Be om att få läsa dina journalanteckningar.
  • Kontakta Transportstyrelsen om du fått ett föreläggande eller beslut som du inte förstår.

Sök hjälp för alkoholvanor om du själv känner att det finns risk för beroende, det är aldrig för sent att få stöd.

Vad gäller om jag själv beställer ett PEth test via Medisera, anmäler ni till Transportstyrelsen om jag har högt värde?

Nej, vi anmäler inte. Om du beställer ett PEth prov via Medisera delar vi inte resultatet till utomstående utan ditt uttryckliga samtycke. Vi skickar ingen information till några myndigheter avseende testresultatet som är taget via Medisera. Medisera är en fristående aktör och vi har ett eget journalsystem som inte delas i NPÖ eller i 1177.se. Detta innebär att din vårdcentral inte kommer att kunna se dina resultat hos Medisera om du inte själv väljer att dela det med dem eller ger dem ditt samtycke att ta del av dina provresultat. Endast ett resultat på ett blodprov räcker inte för att dra en slutsats eller ställa diagnos gällande eventuellt missbruk. För detta krävs upprepade prover samt en klinisk bedömning av läkare där man även tar hänsyn till övrig information om dig och din sjukdomshistorik.

Kan andra vårdgivare ta del av provresultat från Medisera hos NPÖ eller 1177?

Nej, Medisera är inte med i NPÖ och det innebär att andra vårdgivare inte kan ta del av ditt provresultat hos Medisera hos NPÖ. NPÖ står för Nationell patientöversikt och är en svensk digital tjänst som gör det möjligt för behörig vårdpersonal att få tillgång till viktig information om en patients vårdhistorik, oavsett var i landet patienten har fått vård tidigare. Din vårdcentral kan inte heller ta del av ditt provresultat hos Medisera via 1177.

Beställ PEth prov via Medisera

Källor

Unilabs – B-PEth 16:0/18:1 (Fosfatidyletanol)

Transportstyrelsen – Frågor och svar om PEth-tester

Läkartidningen – Alkoholmarkören fosfatidyletanol (PEth) – så bedöms testresultatet

1177  – Alkoholberoende

1177 – Hjälp med alkoholproblem

Socialstyrelsen – Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor

Karolinska Institutet – Alkohol och hälsa

Beställ PEth prov

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.