Lunds Universitet Helene Ekfors

Hållbara strategier för frisk och hälsosam personal i hälso- och sjukvården

25 oktober 2024

Mediseras stipendium 2024 tilldelas Helene Ekfors, doktorand på Medicinska fakulteten vid Lunds Universitet.

Bakgrund

Hälso- och sjukvårdens organisationer står inför betydande utmaningar med kompetensbrist, personalunderskott och ekonomiska nedskärningar (MYNAK, 2023a).  Samtidigt innebär den demografiska utvecklingen med en åldrande befolkning  ett  större behov av hälso- och sjukvård (SCB, 2021). Parallellt har verksamheter i hälso- och sjukvården svårigheter att möta kompetensbehoven på grund av arbetsrelaterad ohälsa och hög sjukfrånvaro, tidiga pensionsavgångar samt att fler lämnar vårdprofessionerna vilket leder till en alltmer ohållbar situation (MYNAK, 2023a, 2023b).

En förutsättning för hållbar arbetsmiljö är att arbetsgivare och chefer har kunskap om och är intresserade av arbetsmiljöfrågor (MYNAK, 2020; Nilsson, 2021). Med de stora krav som ställs på chefer inom hälso- och sjukvården att förbättra situationen är det viktigt att beskriva vad som behövs för att utveckla en mer hållbar, frisk och attraktiv arbetsmiljö.

Syfte

Det övergripande syftet med studien är att identifiera faktorer som är betydelsefulla för att skapa välfungerade verksamheter. Studien fokuserar på att tillvarata goda exempel och erfarenheter om arbetsmiljön från fem välfungerande arbetsplatser. Studien fokuserar på att beskriva och analysera hållbara åtgärder som främjar hälsa och minskar risken för sjukskrivningar.

Metod

Studien är en del av ett större forskningsprojekt ”Samskapande för hållbar arbetslivsutveckling – Tillvaratagande, analys och utveckling av åtgärder för friskt och hållbart arbetsliv”, vilken genomförs i samarbete mellan Lunds universitet, Högskolan Kristianstad och Region Skåne, och finansieras av Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, FORTE. Datainsamling för studien pågår under tio månader genom forskningscirklar där både forskare och praktiker ingår (Löfqvist et al., 2019; Møgster et al., 2024; Sunding & Odenrick, 2010).

Deltagarna i forskningscirkeln kommer från fem framgångsrika vårdenheter inom hälso- och sjukvården, som lockar personal att söka sig dit, trivas och stanna kvar. Forskningscirkelns mål är att synliggöra, beskriva och vidareutveckla hållbara strategier för en frisk och hälsosam personalstyrka. Deltagarna och forskarna utvecklar tillsammans innehållet i forskningscirklarna över tid, baserat på gruppens prioriteringar. Under 2024 genomförs sju träffar i forskningscirklar med en månads mellanrum.

Parallellt med studien genomförs en internationell kunskapsöversikt över utvärderade interventioner som främjar en hållbar, hälsosam och hälsofrämjande arbetsmiljö inom hälso- och sjukvården, för att identifiera kunskapsluckor och behovet av ytterligare forskning.

Vad kommer projektets resultat att bidra till?

Genom att tillvarata resultaten från de två studierna; kunskapsöversikt och forskningscirkel är vår förhoppning att bidra till utveckling av en idékatalog för hur hållbara, friska och attraktiva arbetsplatser inom hälso- och sjukvården ska kunna utvecklas. Resultatet är angeläget för verksamhetsledare att ta till sig för att belysa frisk och god arbetsmiljö som bidrar till en högre arbetstillfredsställelse, minskad personalomsättning och minskad risk för flykt från professioner inom hälso- och sjukvården (Graham, 2024).

Hur kommer stipendiet att vara till nytta?

Med stipendiet från Medisera underlättas ett konferensdeltagande på CARN 2024, för att kunna sprida kunskap om hur forskningsmetoden forskningscirklar applicerats på ett skandinaviskt perspektiv. Kunskapen från forskningsprojektet kan inspirera till framtida studier för att belysa hur individuell och organisatorisk arbetsmiljö kan kopplas ihop.

Källor

Graham, J. R. (2024). The Importance of Comprehensive Evaluations for Worksite Health Promotion Programs. Workplace health & safety, 72(6), 253-253.

Löfqvist, C., Månsson Lexell, E., Nilsson, M. H., & Iwarsson, S. (2019). Exploration of the Research Circle Methodology for User Involvement in Research on Home and Health Dynamics in Old Age. Journal of Housing For the Elderly, 33(2), 85-102.

MYNAK. (2020). Faktorer som skapar friska och välmående arbetsplatser (Rapport KS 2020:2).

MYNAK. (2023a). En kartläggning av arbetsmiljö och hälsa hos undersköterskor, sjuksköterskor och läkare i den offentliga hälso- och sjukvården. (Rapport 2023:12). ISBN 978-91-89747-41-8.

MYNAK. (2023b). Interventioner för god psykosocial hälsa inom hälso- och sjukvården. (Kunskapssammanställning 2023:7). ISBN 978-91-89747-12-8.

Møgster, B., Ness, O., & Reime, M. A. (2024). Research circles as a method for implementing new services in the public health and welfare system. International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-being, 19(1), 2366087.

Nilsson, K. (2021). Attraktivt och hållbart arbetsliv på människors villkor. Arbete, hälsa och ledarskap med SwAge-modellen i teori och praktik. (1:1 ed.). Studentlitteratur.

SCB. (2021). Sveriges framtida befolkning 2021-2070 (Demografiska rapporter)

Sunding, L., & Odenrick, P. (2010). A method for action research interventions to improve joint problem solving in operational teams in the Swedish construction industry. Qualitative Research in Accounting & Management, 7(1), 97-123.

Blodprover och stress

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.