Vätskebalans – vanliga frågor och svar

Kroppen består till cirka 60 procent av vatten som har flera livsviktiga funktioner. Vatten reglerar kroppens temperatur och ser till att salter, kolhydrater och proteiner transporteras till rätt plats. Vårt blod innehåller till största del vatten, som i sin tur förser kroppens celler med syre och näringsämnen.

Vad är vätskebalans?

Vätskebalansen är balansen kroppen behöver mellan vatten, salt och mineraler för att fungera. Intaget av vatten under dagen balanserar upp den vätska kroppen förlorar genom exempelvis urin och svett. Njurarna justerar mängden vatten för att hålla kroppsvätskorna inom hälsosamma intervall.

Hur mäter man vätskebalansen?

Läkare kan kontrollera vätskebalansen vid allvarligare tillstånd. För att på egen hand ha koll på vätskebalansen kan du inspektera mängd och färg på din urin. Du dricker vanligtvis lagom mycket vatten om urinen är ljusgul och du kissar några gånger varje dag. Det går att ta ett natriumprov om du misstänker att kroppens salt- och vätskebalans har rubbats.

Hur tar kroppen upp vatten?

Du får i dig vatten när du dricker vätska, även mat innehåller mindre halter vatten. En vuxen person bör dricka cirka 1,5 liter vatten per dag. Däremot kan kroppen behöva mer vätska vid tillfällen som fysiska ansträngningar och hög värme.

Är det bra att dricka vätskeersättning?

I vissa fall kan det vara nödvändigt att dricka vätskeersättning. Vid vätskebrist har kroppen förlorat mer vätska än vad den fått i sig. Då kan vätskeersättning vara nödvändigt för att vätskebalansen ska bli normal igen. Om du är frisk och inte förlorat mycket vätska behöver du inte vätskeersättning utan kan istället dricka vatten.

Varför blir vi törstiga?

Törst är en viktig signal från kroppen att du ska dricka vatten för att förhindra uttorkning. Törst uppkommer först efter att kroppen börjat torkas ut, därför är det viktigt att dricka vatten regelbundet.

Hälsokontroll via blodprov för vätskebalans

Genom ett natriumprov kan du få reda på om din salt- och vätskebalans ligger inom ett normalt intervall. I Hälsokontroll Stor ingår natriumprov.

Beställ natrium

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.