Vad innebär matallergi?

Matallergi, även kallad födoämnesallergi, är en besvärlig allergi som kan yttra sig på många olika sätt. Av livsmedel är det vanligast att vara allergisk mot fisk och skaldjur, mjölk, ägg, vete och nötter. Det är när immunförsvaret reagerar som en allergisk reaktion uppstår. Faktum är att alla typer av livsmedel som innehåller protein kan orsaka allergier.

Vilka symptom ger matallergi upphov till?

Symptomen på en allergisk reaktion kan variera, här är några av de vanligare:

  • att munnen och läpparna svullnar upp
  • kliande i läppar
  • snuvig näsa
  • diarré
  • utslag som kliar
  • huvudvärk

En del kan även få farligare reaktioner, så kallad anafylaxi, vilket är en chock. Anafylaktisk chock kan vara farligt eftersom reaktionen gör att kroppens viktiga organ inte får tillräckligt med syre. Vid en anafylaktisk chock ska du alltid ringa 112.

Hur vet jag om jag har en matallergi?

Om du har upplevt några av symptomen för matallergi är det alltid bäst att kontrollera vad det beror på. Om dina besvär inte är akuta eller alltför jobbiga kan du även själv föra en matdagbok. Skriv ner datum och tidpunkter och när du fått besvären. Dessa anteckningar kan vara bra att visa för en läkare för att enklare se ett samband mellan matintag och allergiska reaktioner. Det går också att testa allergi för födoämne via blodprov.

Behandling av matallergi

Det finns tyvärr inte någon behandling mot matallergi. Istället skall man undvika intag av de födoämnen som orsakar reaktionen.

Beställ allergitest där födoämnen ingår

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.