Kvalsterallergitest

Vad innebär kvalsterallergi?

Kvalster är ett litet spindeldjur som inte går att se med blotta ögat. De lever över hela världen och är svåra att undvika. Kvalster trivs i fuktigt och varmt klimat och finns därför ofta i sängen. De lever på döda hudceller och kan orsaka allergi.

En kvalsterallergi uppstår vanligtvis hos barn och det är spindeldjurens avföring som orsakar en allergisk reaktion. Det är själva proteinet i avföringen som är upphovet till allergin. De vanliga kvalsterarterna är D. pteronyssinus, D. farinae, D. micoceras, Lepidoglyphus destructor och Tyrophagus putrescantiae.

Läs om Mediseras allergitest för kvalster via blodprov.

Symptom vid kvalsterallergi

De vanligaste symptomen vid kvalsterallergi är rinnande näsa, ögon som kliar och blir röda, ihärdiga nysningar och nästäppa. Vissa personer kan få en svårare allergisk reaktion med astma. Astma yttrar sig i pipningar i bröstet, svårigheter med andningen och hostningar.

Hur vet jag om jag har kvalsterallergi?

Oftast uppstår en kvalsterallergi redan i barndomen. Om du misstänker att ditt barn är allergiskt har han eller hon förmodligen irriterade ögon och en rinnande näsa, oftast på morgonen eftersom kvalstren samlas i sängen under natten. Beroende på hur svår allergi en person har kan besvären såklart bli mer eller mindre ihärdiga och intensiva. Kvalster lever på hudavlagringar och kan finnas nästan överallt, ofta i stoppade möbler och i sängar, men även i kläderna.

Behandling av kvalsterallergi

Eftersom kvalster finns nästan överallt och det inte går att undvika dem är det väldigt viktigt att få hjälp och behandling vid allergi. Kvalster frodas ofta i rum där ventilationen är sämre och där det är varmt och fuktigt. För att motverka kvalster kan du vädra oftare, hålla sovrummet svalt samt försöka få bort damm. Det finns antihistamintabletter receptfritt på apoteket som kan fungera, även ögondroppar kan hjälpa mot irriterade ögon. Nässpray med kortison hjälper många med täppt näsa. Om besvären är värre eller om en person utvecklat astma kan man få mer hjälp genom en läkare.

Allergitest

För att ta reda på om en person har kvalsterallergi kan man med hjälp av blodprov och pricktest hitta en förhöjd mängd av allergiantikroppar mot just kvalster.

Beställ kvalsterallergitest via blodprov här

Texterna under kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.