Vad innebär jordnötsallergi?

Att vara allergisk mot jordnötter kan vara allvarligt. Jordnötsallergi innebär att du är allergisk mot vissa proteiner som finns i stor mängd hos just dessa nötter. Notera att du även kan få allergiska reaktioner från jordnötter på grund av björkpollenallergi. Det beror på att det finns en låg halt björkpollenliknande allergener i jordnötterna. Jordnöten är en baljväxt och tillhör egentligen inte nötsläktet. Det innebär att du kan vara allergisk mot jordnötter ,men ändå klara av att äta vissa nötter. Jordnötsallergiker kan även vara allergiska mot andra baljväxter, exempelvis sojabönor, ärtor och linser.

Läs om Mediseras allergitest för nötter där test av jordnöt ingår.

Symtom vid jordnötsallergi

Jordnötsallergi visar sig oftast när ett barn börjar förskolan eller skolan och ofta är man allergisk livet ut. Reaktionen brukar komma snabbt. I lindrigare fall handlar det om klåda i munnen och utslag på kroppen. Vid kraftigare reaktioner kan du få svullnad på olika delar av ansiktet, exempelvis mun, ögon, näsa och hals. Svullnaden kan göra det svårt att andas. I värsta fall kan kontakt med jordnötter leda till anafylaktisk chock, ett livshotande tillstånd. Vid anafylaktisk chock sjunker blodtrycket tills du blir medvetslös. Personer som är så känsliga behöver ha en adrenalinpenna nära till hands för att snabbt kunna hantera den allergiska reaktionen. Därefter måste de uppsöka akutvård direkt.

Hur vet jag om jag är jordnötsallergiker?

Oftast märker du detta genom att du upplever en eller flera symtom vid kontakt med jordnötter. Du kan lämna blodprov och/eller utföra pricktest för att undersöka om du är allergisk mot nötter.

Behandling av jordnötsallergi

Du blir sällan av med en jordnötsallergi. Oftast behöver du undvika jordnötter resten av livet. Även spår av jordnötter kan ge dig en allergisk reaktion. Vid lindriga besvär finns både receptfria och receptbelagda läkemedel för att lindra symtomen. Vid kraftiga besvär behöver du ha en adrenalinpenna nära tillhands.

Beställ nötallergitest

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.