Hundallergitest

Vad innebär hundallergi?

Pälsdjursallergi är en vanlig allergi, men den skiljer sig från person till person. Du kan vara mer allergisk mot vissa djur än andra. Just hundallergi förekommer i mindre omfattning jämfört med kattallergi. Om du har hundallergi betyder det att vissa allergener hos hunden får din kropp och ditt immunförsvar att reagera, oftast vid kontakt men i vissa fall även när du befinner dig i samma rum. Väldigt känsliga personer kan reagera även vid små halter av hundens allergener som finns kvar i ett område.

Läs mer om Mediseras allergitest för pälsdjur där test av hund ingår.

Allergi mot hund

Är du allergisk mot hundar behöver inte det automatiskt betyda att du även är allergisk mot katter eller andra pälsdjur. Det finns inga hundraser som är helt allergenfria, men vissa hundar utsöndrar mindre halter jämfört med andra. Du kan utveckla en allergi mot hundar när som helst i livet. Oftast upptäcks det hos barn och ungdomar. Långvarig kontakt med allergiframkallande ämnen kan leda till sjukdomar som kronisk slemhinneinflammation.

Symtom vid hundallergi

De vanligaste symtomen vid hundallergi är nästäppa, rinnsnuva och irriterade ögon. Det kan även förekomma nysningar, nässelutslag på huden, hosta och i vissa fall svårigheter att andas eller onormal trötthet. Allergener från pälsdjur, inklusive hundar, kan spridas genom hår och kläder. De kan även finnas på möbler. Det innebär att en person som är hundallergisk kan känna av symtomen även när en hund inte befinner sig i närheten.

Hur vet jag om jag har hundallergi?

Om du upplever en eller flera av symtomen vid kontakt med hund, antingen direkt eller indirekt kontakt, är det sannolikt att du är allergisk mot hundar. För att kunna säkerställa detta behöver man utföra ett hundallergitest. Testet går ut på att undersöka om det finns vissa antikroppar i blodet. Det går även att utföra ett provokationstest, vilket innebär att du utsätts för ämnet du tror att du är allergisk mot för att se vad som händer. Det finns både receptbelagda och receptfria läkemedel att använda för att lindra symtomen.

Beställ blodprov där hundallergi ingår

Texterna under kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.