Lektinvägen – komplementfunktion
Lektinvägen är en av tre aktiveringsvägar i komplementsystemet, som är en del av kroppens medfödda immunförsvar. Den aktiveras när särskilda proteiner i blodet känner igen sockerstrukturer på ytan av bakterier, virus och svamp. Aktiveringen sker utan att antikroppar behövs och fungerar som ett snabbt och automatiskt försvar mot mikroorganismer.
Vad är lektinvägen?
Lektinvägen aktiveras när lektiner, framför allt MBL (mannosbindande lektin), binder till kolhydrater på patogeners yta. Detta leder till aktivering av enzymerna MASP-1 och MASP-2, som sätter igång en kedjereaktion liknande den i klassiska vägen. Denna reaktion aktiverar C4 och C2, vilket i sin tur aktiverar C3, ett centralt komplementprotein. Lektinvägen hjälper immunförsvaret att:
- Omedelbart känna igen främmande mikroorganismer.
- Märka inkräktare för nedbrytning (opsonisering).
- Stimulera inflammation och nedbrytning av patogener.
Lektinvägen och medfödd immunitet
Eftersom aktiveringen inte kräver antikroppar är lektinvägen särskilt viktig tidigt i livet, innan det adaptiva immunförsvaret är fullt utvecklat. Den har även betydelse hos personer med nedsatt immunförsvar, till exempel vid cancerbehandling eller immunbristsjukdom.
Nedsatt funktion i lektinvägen
Den vanligaste orsaken till nedsatt funktion i lektinvägen är MBL-brist. Detta är ett tillstånd där kroppen producerar lite eller inget mannosbindande lektin. Det är relativt vanligt i befolkningen och ger sällan symtom hos friska personer, men kan få betydelse vid:
- Samtidig immunbrist, till exempel vid SLE, hypogammaglobulinemi eller CGD.
- Intensivvårdskrävande infektioner.
- Cytostatikabehandling eller annan immunsuppression.
Risker vid rubbningar i lektinvägen
Isolerad MBL-brist är oftast godartad hos friska personer. Vid nedsatt immunförsvar kan bristen öka risken för infektioner. Lektinvägen misstänks även spela roll vid vissa inflammatoriska tillstånd.
Varför är analys av lektinvägen viktig?
Analys av lektinvägens funktion kan vara användbar vid:
- Utredning av återkommande infektioner hos barn eller immunsupprimerade vuxna.
- Komplementutredning vid misstanke om brist i det medfödda immunförsvaret.
- Oklara inflammatoriska tillstånd där klassiska och alternativa vägen är normala.
Tillsammans med analys av klassiska och alternativa vägen samt C3 och C4 ger analys av lektinvägen en bred bild av komplementsystemets funktion.
Varför tas blodprov för att analysera lektinvägen?
Blodprov tas för att:
- Bedöma immunsystemets förmåga att känna igen och reagera på mikroorganismer.
- Kartlägga medfödda brister i MBL eller annan del av lektinvägen.
- Följa personer med ökad infektionsrisk, t.ex. vid pågående cancerbehandling.
Blodprov för analys av den lektinvägen beställs som ett komplementfunktionstest C3 och C4.
Vad är referensintervallet för lektinvägen?
Karolinskas referensintervall för lektinvägen (MBL) är 0 till 125%. Detta innebär att alla värden upp till 125% betraktas som inom normalgräns. Eftersom MBL-brist är vanligt och ofta inte orsakar symtom, bedöms värdet i relation till individens kliniska situation.
Vid lågt värde
Ett lågt värde kan tyda på nedsatt funktion i lektinvägen, vanligtvis på grund av MBL-brist. Det är ofta inte kliniskt betydelsefullt hos friska, men kan öka infektionsbenägenheten hos personer med nedsatt immunförsvar eller annan bakomliggande sjukdom.
Vid högt värde
Ett värde nära eller över 125% är ovanligt, men kan ses som en del av ett aktivt immunsvar. Höga nivåer är i regel inte förenade med någon sjukdom och bedöms sällan som kliniskt relevanta.