Hur vanligt och allvarligt är Hiv idag?

I Sverige lever ca 8 000 personer med hiv varav ca 96% är diagnostiserade. Ca 99% av dessa får behandling och 98% har omätbara virusnivåer, vilket innebär att de inte kan överföra viruset vidare.

I slutet av 2023 levde uppskattningsvis ca 40 miljoner människor med hiv världen över. Av dessa var 38,6 miljoner vuxna och 1,4 miljoner barn under 15 år. Ungefär 77% av de hiv-positiva globalt hade tillgång till antiretroviral behandling.

Hiv är fortfarande en allvarlig sjukdom, men tack vare dagens effektiva behandlingar är prognosen för personer som lever med hiv i Sverige mycket god.

Kronisk, men hanterbar

Hiv är en kronisk infektion som kräver livslång medicinering. Med rätt behandling, känd som antiretroviral terapi (ART), kan virusnivån i blodet sänkas till omätbara nivåer. Detta innebär att immunförsvaret bevaras och att risken för att utveckla aids elimineras. Personer med välbehandlad hiv lever i stort sett lika länge som personer utan hiv, och behandlingen påverkar det dagliga livet i mycket liten utsträckning.

Smittsamhet och behandling

En viktig aspekt är att välbehandlad hiv inte överförs vid sexuella kontakter. Detta innebär att personer med omätbara virusnivåer inte riskerar att smitta sina sexpartner.

Utmaningar kvarstår

Trots medicinska framsteg finns det fortfarande utmaningar. Det är viktigt att fler testar sig för hiv, särskilt eftersom många inte vet att de är smittade. Dessutom finns det fortfarande stigma och diskriminering kopplade till hiv, vilket kan påverka livskvaliteten för dem som lever med infektionen.

Finns det ett vaccin mot hiv?

Nej, det finns för närvarande inget godkänt vaccin som förebygger hiv-infektion. Forskare världen över arbetar intensivt med att utveckla ett sådant vaccin. Nyligen har vissa vaccinkandidater visat lovande resultat i tidiga kliniska studier, där mRNA-teknik används för att stimulera immunsystemet att producera breda neutraliserande antikroppar. Dessa resultat är viktiga steg framåt, men ett färdigt och tillgängligt vaccin är ännu inte i sikte.

Se alla blodprov inom kategorin infektion

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.