MCHC

MCHC är förkortningen av engelskans ”Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration” som på svenska blir ”genomsnittligt hemoglobininnehåll i en erytrocyt” även kallat hemoglobinmassakoncentration, det vill säga hemoglobinkoncentration i de röda blodkropparna.

Vad är MCHC?

MCHC är ett blodprov som mäter koncentrationen av hemoglobin i de röda blodkropparna, det vill säga hur mycket hemoglobin som finns i en enhet av blodcellen. Hemoglobinets uppgift är primärt att binda syre till erytrocyterna.

Värdet beräknas genom kvoten av Hb (hemoglobin) och EVF (Erytocytvolymfraktion) där Hb anger koncentrationen av hemoglobin i blodet och EVF (även kallat hematokrit) anger hur stor andel av blodet som består av röda blodkroppar.

Varför är MCHC viktigt?

Tidigare var MCHC ett viktigt mått vid bedömning av anemi och relaterade tillstånd. Dock har användningen av MCHC som en diagnostisk markör minskat.

Med den teknologiska utvecklingen inom hematologi har andra blodprov och markörer visat sig ge mer informativa än MCHC. Till exempel används MCV (medelcellvolym) för att bedöma storleken på de röda blodkropparna, vilket kan ge viktigare information om orsaken till anemi.

MCHC kan också vara svårare att tolka i vissa situationer. Förhöjda MCHC-nivåer är sällsynta och ses ofta vid tekniska fel som hemolys (nedbrytning av röda blodkroppar) under provtagning eller hantering. Låga MCHC-värden, som kan förekomma vid vissa typer av anemi, kan också vara ospecifika och inte alltid ge tillräckligt med information.

Varför tas blodprov för analys av MCHC?

MCHC kan ge en ledtråd gällande vilken typ av blodbrist (anemi) det är.

Normokrom typ kan ses vid blödning och så kallad sekundär anemi, det vill säga att orsaken till blodbristen ej beror på själva blodbildningen i sig utan har en annan primär orsak. De röda blodkropparna har ett normalt hemoglobinvärde.

Hypokrom typ orsakas av en minskad produktion av hemoglobin och kan ses vid låga eller tömda järndepåer, en så kallad järnbristanemi. Kan även ses vid anemier sekundära till kroniska inflammatoriska tillstånd. Även vid sjukdomen thalassemi där hemoglobin (Hb) bildas på ett felaktigt sätt.

Hyperkrom typ som är mycket ovanligt och som istället orsakas av en ökad produktion hemoglobin.

Blodprov för MCHC ingår enbart om provet tas via SYNLAB och ingår till exempel i blodstatus – panel.

Vad är (B)Erc-MCHC?

(B)Erc-MCHC står för Blod-Erytrocyter – Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration (MCHC) och mäter den genomsnittliga hemoglobinkoncentrationen i de röda blodkropparna. Analysen görs i helblod (B), där blodkropparna bevaras i sin naturliga miljö. Erc avser erytrocyter, alltså röda blodkroppar, medan MCHC anger hur mycket hemoglobin som finns i förhållande till volymen av en röd blodkropp.

Vad är referensintervallet för MCHC?

SYNLABs referensintervall för MCHC är 317 till 357 g/L för personer 18 år eller äldre.

Erc(B)-MCHC togs bort som analys från Karolinska i oktober 2015. Tidigare användes det som en markör för hypokromasi vid anemiutredning och beräknades som kvoten mellan B-Hb och B-EVF. Eftersom dess diagnostiska värde är begränsat jämfört med Erc(B)-MCH, beslutades det att beräkningen av Erc(B)-MCHC skulle upphöra.

Vid högt värde

Ett mycket högt värde av MCHC kan vara tecken på blodbrist av hyperkrom typ. Detta är dock extremt ovanligt och orsakas av en ökad produktion hemoglobin. Det är vanligare att höga värden ses vid en analysstörning, det vill säga ett fel som uppstått vid analysen av blodprovet.

Vid lågt värde

Ett lågt värde av MCHC kan innebära att man har blodbrist av hypokrom typ. Detta orsakas av en minskad produktion av hemoglobin och kan ses vid låga eller tömda järndepåer, så kallad järnbristanemi. Det kan även bero på Thalassemi, som är valigare bland befolkningen runt Medelhavet, i Mellanöstern, Indien och Sydostasien och som är ett samlingsnamn för flera ärftliga sjukdomar där proteinet hemoglobin (Hb) bildas på ett felaktigt sätt.