ACTH står för adrenokortikotropt hormon och är ett hormon som produceras och frisätts av hypofysen, en körtel som sitter vid hjärnans bas. ACTH spelar en viktig roll i kroppens stressrespons och reglerar produktionen av kortisol från binjurarna.
Hur fungerar ACTH?
När kroppen upplever stress eller behov av att reglera energi och ämnesomsättning, skickar hypotalamus ut hormonet CRH (kortikotropinfrisättande hormon) till hypofysen. Detta stimulerar frisättningen av ACTH, som i sin tur stimulerar binjurebarken att producera och frisätta kortisol. Kortisol hjälper kroppen att hantera stress, reglera blodsockret, kontrollera inflammation och upprätthålla blodtrycket.
ACTH behövs för att hålla kortisolproduktionen i balans. Kortisolnivåerna styrs av en negativ återkopplingsmekanism där höga nivåer av kortisol signalerar hypofysen att minska ACTH-produktionen, medan låga nivåer stimulerar ökad ACTH-frisättning. En störning i denna balans kan leda till över- eller underproduktion av kortisol, med betydande effekter på kroppen.
Störningar relaterade till ACTH
Höga ACTH-nivåer kan bero på tillstånd som Cushings sjukdom, där en tumör i hypofysen överproducerar ACTH, vilket leder till förhöjda kortisolnivåer. Andra orsaker inkluderar kronisk stress eller vissa ektopiska tumörer som också kan producera ACTH.
Låga ACTH-nivåer kan uppstå vid binjurebarksinsufficiens (Addisons sjukdom) där binjurarna inte svarar på ACTH, eller vid sekundär binjurebarksinsufficiens på grund av problem i hypofysen.