Unilabs

Unilabs är ett av Europas största diagnostikföretag, med en stark närvaro inom laboratoriemedicin, bilddiagnostik och patologi. Unilabs spelar en central roll i att leverera kritiska diagnostiska tjänster som är viktiga för att säkerställa rätt diagnos, uppföljning och behandling av patienter.

Unilabs och Medisera

Unilabs och Medisera samarbetar sedan 2017 i syfte att erbjuda blodprov och analys för Mediseras patienter i Sverige, vilket innebär att Mediseras kunder har möjlighet att gå till Unilabs samtliga provtagningsenheter för provtagning. Vid beställning på medisera.se skickas den elektroniska remissen direkt till Unilabs och det provtagningsställe som väljs i kassan.

Unilabs arbetar i nära samarbete med Medisera för att säkerställa att patienter får den bästa möjliga upplevelsen genom ett brett nätverk av laboratorier och diagnostiska center, medan Medisera gör det enkelt för dig som patient att beställa och få tillgång till remiss för blodprov och analys, oavsett var du befinner dig.

Ta blodprov på Unilabs provtagningsenheter

Beställning, remiss, provtagning, analys och provsvar fungerar på följande sätt:

 • Beställning av test: Först beställer du ditt blodprov via Medisera.se. Vi erbjuder ett brett utbud av hälsokontroller och blodprov som är anpassade efter olika behov.
 • Elektonisk remiss: I samband med din beställning skickas remissen till den provtagningsenhet du valt i kassan.
 • Drop-in eller tidsbokning: De allra flesta provtagningsenheter har drop-in, men några har tidsbokning.
 • Förberedelser: Följ de specifika instruktionerna för ditt blodprov, vilket kan inkludera fasta eller andra förberedelser för att säkerställa korrekta resultat.
 • Provtagning: Besök Unilabs-enheten och ta med giltig legitimation. Provtagningsprocessen är enkel och utförs av professionell personal som ser till att du känner dig bekväm och säker.
 • Analys och resultat: Ditt blodprov analyseras på laboratoriet. Provsvaren är vanligtvis klara inom 2-6 dagar och levereras via vår säkra onlineplattform Min Journal, vilket ger dig snabb tillgång till dina resultat.
 • Läkarutlåtande: Du får ett läkarutlåtande som hjälper dig att förstå dina resultat och planera nästa steg.

Om Unilabs

Unilabs erbjuder tjänster inom laboratoriemedicin och bild- och funktionsdiagnostik till öppen och sluten sjukvård. Unilabs i korthet:

 • Laboratoriemedicinska analyser och bild- och funktions-diagnostik har en avgörande betydelse vid diagnostik, uppföljning och behandling av patienter.
 • Enheterna fungerar som en integrerad länk i vårdkedjan och uppdragsgivarna är både öppen och sluten vård inom såväl offentlig som privat sektor. Tjänsterna kännetecknas av hög kvalitet, säkerhet och service.
 • Inom radiologi genomför Unilabs undersökningar med alla metoder som räknas till bild- och funktionsdiagnostik. Unilabs arbetar med modern utrustning med nya tekniska lösningar och investerar i hög humankompetens och kan därför erbjuda hög kvalitet, korta väntetider och konkurrenskraftiga priser.
 • Inom laboratoriemedicin utför Unilabs analyser inom klinisk kemi, klinisk mikrobiologi, klinisk patologi/cytologi samt transfusionsmedicin, och gör kraftiga satsningar på informationsteknologi och logistik samt utveckling av nya metoder.
 • Unilabs AB har ca 1 300 medarbetare, huvudsakligen biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och läkare med specialistkompetens inom radiologi eller laboratoriemedicin.

Unilabs svenska laboratoriemedicinska verksamhet ackrediterades i mitten av -90 talet och har sedan början av år 2000 SWEDAC ackreditering  (ISO 15189: 2012 “Medicinska laboratorier – Krav på kvalitet och kompetens”) vilket innebär höga krav på teknisk kompetens och ledningssystem vilket Unilabs lever upp till.

Unilabs statistik globalt ger följande siffror:

 • Antal anställda: >13,500
 • Läkare: 1,360
 • Internationella laboratorier: 210
 • Laboratorietester per år: 221 miljoner
 • Bildundersökningar per år: >5 miljoner

Unilabs investerar kontinuerligt i den senaste teknologin och metodologierna för att säkerställa att deras tjänster håller högsta standard. Kvalitetssäkring är en central del av företagets verksamhet, och alla tester och analyser genomgår rigorösa kontroller för att garantera exakthet och pålitlighet.

Kundnöjdhet är en hög prioritet både för Unilabs och Medisera där båda företag strävar efter att erbjuda en smidig och bekväm upplevelse genom hela processen, från provtagning till resultatleverans. Våra kundsupportteam är alltid redo att hjälpa till med frågor och säkerställa att varje kund får den information och stöd de behöver.

För mer information om Unilabs och deras tjänster, besök Unilabs.se.

Om Medisera

Medisera erbjuder hälsokontroller via blodprov online. Provsvaret analyseras på laboratorium och kommenteras av Mediseras läkare varefter patienten loggar in på Min Journal med Bank-ID. Medisera säkerställer hög klinisk kvalitet genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB.

Medisera var ett av de första blodanalysföretagen i Sverige som erbjöd antikroppstest av coronavirus Covid-19 (S-SARS-CoV-2-ak (IgG)) via blodprov med analys på laboratorium, ett så kallat plattformsbaserat test. Syftet var att ge människor ökad kunskap om eventuell genomgången covid-19 infektion.

Medisera har sina rötter i Medisera Aktiebolag som startades 1987 av framlidne Professor Kenneth Haglid vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet, institutionen för anatomi och cellbiologi. Läs mer om Medisera.