Zink – hur kan jag påverka mitt värde?

Zink är ett mineral och det är livsnödvändigt. Zink är del av kroppens system av olika enzymer som hänger samman med produktionen av vitamin A, fett, kolhydrater, protein, nukleinsyror och vissa andra vitaminer. Det är viktigt för bland annat kroppens förmåga att bilda nya celler vid till exempel muskeltillväxt, för att kunna läka skador, graviditet, för hormonbalansen samt för att håret skall kunna växa. Zink är även viktigt för immunsystemet. Här kan du läsa mer om zink och zinkbrist.

Zink – kostråd

Zink finns till största delen i våra organ, men förekommer i alla våra celler i kroppen. Du får i dig zink genom maten du äter. Zink finns i fullkornsprodukter, kött, mejeriprodukter, musslor, ost och inälvsmat. Det är främst animaliska produkter som innehåller mineralet men även nötter innehåller zink. Här kan du läsa mer om zink på Livsmedelsverkets hemsida.

Zink ingår i Vitamin & Mineraltest

Texterna under kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.