Zinkbrist kan uppstå av flera anledningar. En diet som är låg på zinkrika livsmedel som kött, skaldjur, fullkornsprodukter och frön kan leda till brist. Vegetarisk eller vegansk kost kan vara särskilt utsatt, eftersom animaliska produkter är de mest biotillgängliga källorna till zink. Gravida och ammande kvinnor har ett ökat behov av zink, och om det inte tillgodoses kan det leda till brist.
Vissa mag-tarmsjukdomar, som celiaki eller Crohns sjukdom, kan påverka kroppens förmåga att absorbera zink från maten. Även vissa läkemedel, särskilt diuretika och läkemedel som används vid behandling av infektioner, kan minska zinkabsorptionen eller öka utsöndringen.
Zinkbrist kan få en rad allvarliga effekter och påverka flera funktioner i kroppen, till exempel immunförsvar, tillväxt och reproduktion.
Försämrat immunförsvar
Zinkbrist leder ofta till ett försvagat immunförsvar, vilket gör kroppen mer mottaglig för infektioner och sjukdomar. Det kan också förlänga läkningstider vid sår och skador.
Hudproblem
Brist på zink kan orsaka hudproblem som utslag, akne och andra hudirritationer, samt försämrad sårläkning. I svåra fall kan det leda till en sjukdom som kallas zinkmangeldermatit, där huden blir röd, sårig och irriterad.
Försämrad tillväxt
Zink är avgörande för normal tillväxt och utveckling, särskilt hos barn. Zinkbrist kan orsaka försenad tillväxt och utveckling, både fysiskt och mentalt.
Håravfall
Zinkbrist kan leda till håravfall och försvagad hårväxt. Det kan också orsaka spröda naglar och torr hud.
Kognitiva problem
Brist på zink har kopplats till kognitiva problem, inklusive svårigheter med minne, koncentration och inlärning.
Reproduktionsproblem
Hos kvinnor kan zinkbrist leda till menstruationsrubbningar, och hos män kan det påverka testosteronproduktionen och fertiliteten.
Depression och humörsvängningar
Flera studier har visat att zinkbrist kan bidra till depression, ångest och andra humörstörningar.
Hur kan jag påverka zinkvärdet?
Läs mer om zink samt hur du kan påverka zinknivåerna i kroppen.