Lipoprotein(a), förkortat Lp(a), är en partikel i blodet som liknar LDL-kolesterol (”det dåliga kolesterolet”), men har en extra proteinstruktur kallad apolipoprotein(a). Denna sammansättning gör Lp(a) särskilt benägen att bidra till åderförfettning (ateroskleros) och blodproppsbildning, vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Nivåerna av Lp(a) i blodet är starkt genetiskt bestämda och påverkas inte nämnvärt av livsstilsfaktorer som kost eller motion. Förhöjda nivåer av Lp(a) är en därför oberoende riskfaktor för flera allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar, inklusive hjärtinfarkt, stroke och aortastenos. Höga nivåer av Lp(a) kan påverka hjärt-kärlsystemet på flera sätt:
- Främjar åderförkalkning (ateroskleros) då Lp(a) kan ansamlas i blodkärlens väggar och bidra till bildandet av plack, vilket minskar blodflödet och ökar risken för hjärtinfarkt.
- Ökar blodets benägenhet att koagulera på grund av sin struktur varför Lp(a) kan påverka kroppens förmåga att lösa upp blodproppar, vilket ökar risken för både hjärtinfarkt och stroke.
- Lp(a) kan bära på oxiderade fosfolipider som triggar inflammatoriska processer i kärlväggarna, vilket ytterligare ökar risken för kärlsjukdomar.
Forskning visar att personer med mycket höga Lp(a)-nivåer (>93 mg/dL) har en 60% ökad risk för ischemisk stroke jämfört med dem med låga nivåer (<10 mg/dL).
Bör jag testa mitt Lp(a)?
Eftersom Lp(a)-nivåer är genetiskt bestämda och inte påverkas av livsstilsförändringar rekommenderas test om du:
- Har en familjehistoria av tidig hjärt-kärlsjukdom.
- Har diagnostiserats med familjär hyperkolesterolemi.
- Har haft hjärtinfarkt eller stroke utan andra uppenbara riskfaktorer.
Ett blodprov kan mäta dina Lp(a)-nivåer och hjälpa till att bedöma din riskprofil.
Finns det behandling?
För närvarande finns det inga godkända läkemedel specifikt för att sänka Lp(a)-nivåer. Dock pågår forskning kring nya behandlingar som lepodisiran, som i kliniska studier har visat sig kunna minska Lp(a)-nivåerna med upp till 94% efter en enda dos.