Nej, B-leukocyter och B-celler är inte samma sak.
B-leukocyter är en samlingsbenämning för alla vita blodkroppar i blodet, inklusive neutrofiler, monocyter, eosinofiler, basofiler och lymfocyter, där B-celler är en specifik typ eller undergrupp av lymfocyter som producerar antikroppar för att bekämpa infektioner.
B-leukocyter
B-leukocyter är en bredare term som syftar på alla typer av vita blodkroppar som finns i blodet. Det inkluderar olika typer av vita blodkroppar som:
- Neutrofiler
- Monocyter
- Eosinofiler
- Basofiler
- Lymfocyter (där B-celler är en undergrupp)
B-leukocyter omfattar alltså alla dessa celltyper. Vid blodprov tas först oftast ett rutintest som heter Leukocyter (LPK) där LPK står för Leukocyter per kubikmillimeter och som visar koncentrationen av leukocyter i blodet. I vissa fall går man därefter vidare och utför en analys av alla dessa celltyper som ingår i B-leukocyter, dvs. neutrofiler, monocyter, eosinofiler, basofiler och lymfocyter. Detta kallas för differentialräkning av leukocyter.
Lymfocyter
Lymfocyter, som är en av de fem huvudtyperna av B-leukocyter, delas i sin tur in i tre huvudtyper:
B-lymfocyter (B-celler)
- B-lymfocyter producerar antikroppar som hjälper kroppen att bekämpa infektioner.
- De är en del av det adaptiva immunsystemet, vilket innebär att de är specialiserade på att känna igen och bekämpa specifika patogener.
T-lymfocyter (T-celler)
- T-lymfocyter står för olika typer av immunreaktioner, inklusive att direkt döda infekterade celler eller aktivera andra immunceller.
- Även T-celler är en del av det adaptiva immunsystemet.
NK-celler (naturliga mördarceller)
- NK-celler tillhör det medfödda immunsystemet och är inte lika specialiserade som B- och T-celler. De attackerar främmande eller onormala celler utan att behöva specifika instruktioner.
B-celler
B-celler är alltså en specifik typ av lymfocyter. De är en del av det adaptiva immunsystemet och ansvarar för att producera antikroppar som bekämpar infektioner. B-celler utvecklas i benmärgen och mognar där innan de släpps ut i blodet och lymfsystemet. Deras huvudsakliga funktion är att känna igen specifika antigener (främmande ämnen) och producera antikroppar för att neutralisera dem.