PK (INR) Protrombinkomplex
PK (Protrombinkomplex) är en grupp av koagulationsfaktorer som spelar en viktig roll i blodets förmåga att koagulera, alltså att bilda en blodpropp för att stoppa blödningar. För att bedöma hur väl dessa koagulationsfaktorer fungerar används INR (International Normalized Ratio), ett standardiserat mått för att mäta blodets koagulationstid. PK (INR) är särskilt betydelsefullt vid behandling med blodförtunnande läkemedel som warfarin, eftersom det hjälper till att hålla blodets koagulationsförmåga inom ett säkert intervall och minskar risken för både blodproppar och blödningar.
Utomlands kan beteckningen vara endast INR eller PT-INR. Analysen av PK (INR) kan vara en del i en bedömning innan ett operativt ingrepp.
Vad är PK (INR)?
PK står för protrombinkomplex och inkluderar flera koagulationsfaktorer, där de viktigaste är faktor II (protrombin), VII, IX och X. Dessa faktorer aktiveras i en kaskadliknande process som leder till att fibrin bildas, vilket stabiliserar en blodpropp. Protrombinkomplexet aktiveras av vitamin K, vilket innebär att dess funktion är beroende av tillräckliga nivåer av detta vitamin.
INR (International Normalized Ratio) är ett mått som används för att standardisera resultatet av protrombintidsmätningar (PT). Detta gör det möjligt att jämföra resultat från olika laboratorier. INR beräknas med hjälp av en formel som justerar protrombintiden baserat på den använda testmetodens känslighet. INR används särskilt för att övervaka effekten av blodförtunnande behandling, då dessa läkemedel hämmar vissa koagulationsfaktorer i protrombinkomplexet.
Varför är PK (INR) viktigt?
PK (INR) är viktigt eftersom det ger information om balansen mellan koagulation och blödning. Om PK (INR) är för lågt, innebär det att blodet koagulerar för snabbt, vilket kan leda till blodproppar som ökar risken för stroke, hjärtinfarkt eller lungemboli. Om PK (INR) är för högt, koagulerar blodet för långsamt, vilket kan orsaka farliga blödningar, exempelvis i hjärnan eller magen.
Att övervaka PK (INR) är viktigt för patienter som behandlas med blodförtunnande läkemedel, eftersom dessa påverkar koagulationsfaktorerna och kan göra blodet för “tunt” eller för “tjockt”. Genom att regelbundet kontrollera INR-värdet kan doseringen av läkemedel som warfarin justeras för att hålla INR inom det målintervall som är säkert för patienten.
Varför tas blodprov för att mäta PK (INR)?
Blodprov för att mäta PK (INR) tas för att bedöma koagulationsförmågan hos personer med olika sjukdomstillstånd eller som står på blodförtunnande behandling. Vid behandling med warfarin är regelbundna kontroller av INR nödvändiga för att säkerställa att läkemedlet har önskad effekt utan att orsaka risker för blödning eller blodproppar. Blodprov för PK (INR) kan också tas för att:
- Identifiera leverpåverkan, eftersom levern producerar koagulationsfaktorerna.
- Undersöka brist på vitamin K, som behövs för att aktivera protrombinkomplexet.
- Utreda blödnings- eller koagulationsrubbningar.
- Bedöma effekterna av andra läkemedel eller sjukdomar som påverkar koagulationssystemet.
Markören analyserar det externa koagulationssystemet och mäter blodets förmåga att koagulera.
Läs mer om blodstatus & blodkoaguleringstestet.
Vid högt värde
Förhöjt värde kan ses vid bland annat k-vitaminbrist och leverskada då blodets förmåga att koagulera är nedsatt och blödningsrisken kan vara större. Vissa mediciner kan ge förhöjt värde, till exempel bredspektrumantibiotika, antikoagulantia (blodförtunnande läkemedel), anti-vitamin K-behandling och trombinhämmare. Förhöjda värden kan även ses vid brist på vissa antikroppar kopplade till koaguleringsförmåga.
Vid lågt värde
Ett lågt värde ökar risken för att blodkärlen skall täppas igen på grund av att blodet koagulerar för lätt. Det krävs en sammanvägd läkarbedömning för att avgöra huruvida detta är avvikande på ett sätt som kan medföra risk för blodpropp.