PSA kvot
PSA-kvoten är förhållandet mellan mängden fritt PSA och totalt PSA i blodet och beräknas som (fritt PSA / totalt PSA) = PSA-kvot. PSA-kvoten används som ett diagnostiskt verktyg för att bedöma risken för prostatacancer. En högre kvot tyder oftare på ett godartat tillstånd, medan en lägre kvot kan öka misstanken för prostatacancer. Kvoten är särskilt användbar för att minska risken för onödiga biopsier genom att hjälpa till att särskilja mellan prostatacancer och andra tillstånd som benign prostatahyperplasi (BPH) eller prostatit.
Vad är PSA?
PSA, eller prostataspecifikt antigen, är ett protein som produceras av prostatan. Det fungerar som ett enzym i sädesvätskan och hjälper till att bryta ner proteiner för att göra sädesvätskan mer flytande. En del PSA läcker också ut i blodet, där det kan mätas. Det cirkulerar antingen bundet till andra proteiner eller i fri form (fritt PSA).
PSA är ett serinproteas som bryter ner seminogelin i sädesvätskan, vilket gör vätskan flytande och förbättrar spermiernas rörlighet. I blodet är PSA främst bundet till plasmaproteiner, men en mindre del förekommer som fritt PSA. Förhållandet mellan dessa två former används för att beräkna PSA-kvoten och bedöma prostatanhälsan.
Vad är PSA kvoten?
PSA-kvoten är förhållandet mellan fritt PSA, det vill säga prostata-specifikt antigen som inte är bundet till proteiner i blodet, och totalt PSA som är summan av både fritt och bundet PSA. Kvoten används för att hjälpa läkare att skilja mellan godartade tillstånd som benign prostatahyperplasi (BPH), och prostatacancer.
Hur beräknas PSA kvoten?
Kvoten beräknas som PSA (fritt) / PSA (total) = PSA-kvot.
När beräknas kvoten?
PSA-kvoten beräknas när totalt PSA ligger inom intervallet 2,0–20 µg/L. Detta intervall är mest relevant diagnostiskt eftersom:
- Värden under 2,0 µg/L innebär att risken för prostatacancer är låg, och kvoten tillför inte mycket.
- Värden över 20 µg/L innebär att risken för cancer är hög, och kvoten förändrar inte den kliniska bedömningen.
Hur tolkar jag kvoten?
Ju högre kvot, desto lägre är risken för sjukdom. En låg kvot innebär generellt en högre risk för sjukdom. Detta beror på att vid sjukdom i prostatakörteln är en större andel av PSA bundet till makromolekyler än vid en godartad prostataförstoring. Precis som totalt PSA avspeglar PSA-kvoten en kontinuerlig variation av risken för sjukdom och något normalvärde finns därför inte i egentlig mening.
Vad påverkas kvoten av?
PSA-kvoten kan påverkas av flera faktorer som:
- Ålder då PSA-värden tenderar att öka med åldern, vilket även påverkar PSA-kvoten.
- Läkemedel då behandling med 5-alfa-reduktashämmare (finasterid eller dutasterid) kan sänka total PSA och därmed påverka kvoten.
- Prostataförändringar då inflammation, infektion eller godartad prostataförstoring kan höja total PSA och förändra kvoten.
- Fysisk aktivitet kan påverka prostatan, som cykling eller prostatamassage vilket tillfälligt kan öka PSA-värdena.
Vad innebär prostatacancer?
Prostatacancer är en elakartad tumör som uppstår i cellerna i prostatakörteln, som är en del av det manliga reproduktionssystemet. Det är en av de vanligaste cancerformerna hos män, särskilt efter 50 års ålder. Prostatacancer kan vara långsamt växande och orsakar ofta få eller inga symtom i tidiga stadier. I vissa fall kan den dock vara aggressiv och spridas till andra delar av kroppen som lymfkörtlar och skelett. Vanliga symtom på prostatacancer inkluderar:
- Svårighet att börja eller avsluta urinering.
- Ökad frekvens av urinering, särskilt på natten.
- Svag urinström eller känsla av ofullständig tömning av blåsan.
- Blod i urinen eller sädesvätskan.
- Smärta i bäcken, rygg eller höfter (vid avancerad cancer).
Hur diagnostiseras prostatacancer?
Diagnos av prostatacancer sker genom en kombination av tester och undersökningar för att upptäcka och bekräfta sjukdomen, till exempel PSA-test via blodprov som används för att mäta nivåerna av PSA. Förhöjda PSA-nivåer kan signalera behov av vidare utredning, men kan även orsakas av godartade tillstånd som prostataförstoring (BPH) eller prostatit. Rektalpalpation innebär att
man undersöker prostatan genom ändtarmen för att känna efter knölar, ojämnheter eller förhårdnader som kan tyda på cancer. Magnetisk resonanstomografi (MR) används för att kartlägga misstänkta områden i prostatan och för att bedöma om cancern har spridit sig. Även ultraljud kan ge en bild av prostatan och vägleda biopsitagning, som innebär vävnadsprover från prostatan.
Varför är PSA-kvoten viktig?
PSA-kvoten är viktig eftersom den ger ytterligare information för att bedöma risken för prostatacancer hos män med förhöjt PSA-värde. Total PSA kan öka både vid godartade tillstånd, som benign prostatahyperplasi (BPH) eller prostatit, och vid prostatacancer. PSA-kvoten hjälper till att skilja mellan dessa tillstånd:
- En låg PSA-kvot tyder på en högre sannolikhet för prostatacancer, eftersom cancer oftare är förknippad med lägre nivåer av fritt PSA i förhållande till totalt PSA.
- En hög PSA-kvot indikerar oftare godartade förändringar, som BPH, där andelen fritt PSA är högre.
Att använda PSA-kvoten tillsammans med total PSA och andra kliniska faktorer förbättrar diagnostiken och minskar risken för onödiga biopsier vid godartade tillstånd.
Varför tas blodprov för beräkning av PSA kvoten?
Blodprov för beräkning av PSA-kvoten är användbar för att skilja mellan olika sjukdomar, till exempel benign prostatahyperplasi, det vill säga godartad prostataförstoring, och prostatacancer i de fall där PSA-halten endast är lätt eller måttligt förhöjd.
PSA-kvoten används för att minska onödiga biopsier och undvika överdiagnostik. Vid förhöjda PSA-nivåer, särskilt inom intervallet 2,0–20 µg/L, är kvoten ett av de viktigaste verktygen för att avgöra om vidare diagnostiska åtgärder är nödvändiga. Exempel på användning:
- Om en man har totalt PSA på 7 µg/L och en PSA-kvot på 30%, är risken för prostatacancer låg, och en biopsi kan undvikas.
- Om en man har totalt PSA på 5 µg/L och en kvot på 8%, är misstanken om prostatacancer högre, och en biopsi rekommenderas.
För en diagnos behövs det kompletterande undersökningar och inhämtande av anamnes för en bredare bedömning av vad blodvärdet betyder.
PSA kvot ingår i PSA provet förutsatt att PSA total inte är för låg eller för hög.
Vid medicinering
Vid pågående behandling med 5-alfareduktashämmare (finasterid och dutasterid) kan PSA värden i blodprov vara påtagligt lägre. Behandling med 5-alfa-reduktashämmare vid godartad prostataförstoring kan medföra sänkt halt av PSA i blodet till ungefär hälften. Eftersom 5-alfa-reduktashämmare sänker PSA-nivåerna är det viktigt att beakta detta vid PSA-testning. Annars finns det risk att medicinen döljer en prostatacancer och fördröjer diagnostiken.
Även intag av biotin, antingen som behandling för neurologiska sjukdomar eller genom kosttillskott, kan påverka provresultaten och leda till felaktiga värden. För personer som tar höga doser biotin (>5 mg/dag) bör provtagning ske tidigast 24 timmar efter den senaste dosen för att minimera risken för felaktiga resultat.
Läs mer om PSA och prostatacancer.
När beräknas PSA kvoten?
PSA-kvoten beräknas endast när total PSA ligger inom intervallet 2,0–20 µg/L eftersom det är i detta spann som kvoten har störst diagnostisk relevans. När total PSA befinner sig i detta intervall uppstår en så kallad gråzon, där det kan vara svårt att skilja mellan prostatacancer och godartade tillstånd som benign prostataförstoring (BPH) eller prostatit. PSA-kvoten används för att ge en mer exakt bedömning i dessa fall.
Vid låga PSA-nivåer under 2,0 µg/L är risken för prostatacancer generellt mycket låg, vilket gör att PSA-kvoten inte tillför någon större diagnostisk nytta.Vid mycket höga PSA-nivåer över 20 µg/L är sannolikheten för prostatacancer redan hög, och PSA-kvoten har då liten betydelse eftersom vidare utredning är nödvändig oavsett kvoten.
Vad är S-PSA kvot?
S-PSA kvot beräknas som förhållandet mellan fritt PSA och totalt PSA i serum, den flytande delen av blodet som kvarstår efter att blodkroppar och koagulationsfaktorer har avlägsnats.
SYNLAB beräknar PSA kvoten baserat på analys av serum.
Vad är P-PSA kvot?
P-PSA kvot mäter samma förhållande mellan fritt PSA och totalt PSA, men i plasma, som är den flytande delen av blodet där koagulationsfaktorer fortfarande finns kvar. Även om resultaten från P-PSA kvoten liknar dem från S-PSA kvoten kan de variera något beroende på provhantering och analysmetod.
I klinisk praxis är S-PSA kvoten vanligare. Båda kvoterna används dock för att tolka PSA-värden och för att bedöma risken för prostatacancer.
Karolinska och Unilabs beräknar PSA kvoten baserat på analys av plasma.
Vad är referensintervallet för PSA kvoten?
SYNLABs referensintervall för PSA-kvoten är högre än 0,18. Karolinska och Unilabs saknar referensintervall för PSA-kvoten.
Karolinska och Unilabs saknar referensintervall för PSA-kvoten eftersom tolkningen av kvoten är starkt beroende av patientens individuella förutsättningar, totala PSA-nivåer och kliniska sammanhang. PSA-kvoten kan ses som ett komplement snarare än en absolut parameter. Skillnader i laboratoriemetoder och riktlinjer kan också bidra till att referensintervall inte anges.
Vid högt värde
En hög PSA-kvot innebär att andelen fritt PSA i relation till totalt PSA är hög. Detta är vanligt vid godartade tillstånd som benign prostatahyperplasi (BPH) eller prostatit. Ju högre kvot, desto lägre är risken för allvarlig sjukdom.
Vid lågt värde
En låg PSA-kvot innebär att andelen fritt PSA i relation till totalt PSA är låg. Detta är en indikator på ökad risk för prostatacancer, eftersom cancerceller tenderar att producera mer bunden PSA i förhållande till fritt PSA. Låga PSA-kvoter kräver ofta vidare utredning som biopsi eller bilddiagnostik.