PSA kvot

PSA används främst för diagnos och uppföljning av sjukdom i prostatan och då särskilt prostatacancer. Kvoten mellan fritt och totalt PSA baseras på att en större del av PSA-molekylerna i serum är bundna till olika makromolekyler, medan endast en mindre del cirkulerar i fri, obunden form.

Vad är PSA kvoten?

PSA-kvoten är förhållandet mellan fritt PSA (prostata-specifikt antigen som inte är bundet till proteiner i blodet) och totalt PSA (summan av både fritt och bundet PSA). Kvoten används för att hjälpa läkare att skilja mellan godartade tillstånd som benign prostatahyperplasi (BPH), och prostatacancer.

Hur räknas kvoten ut?

Kvoten beräknas som PSA (fritt) / PSA (total) = PSA-kvot.

Hur tolkar jag kvoten?

Ju högre kvot, desto lägre är risken för sjukdom. En låg kvot innebär generellt en högre risk för sjukdom. Detta beror på att vid sjukdom i prostatakörteln är en större andel av PSA bundet till makromolekyler än vid en godartad prostataförstoring. Precis som totalt PSA avspeglar PSA-kvoten en kontinuerlig variation av risken för sjukdom och något normalvärde finns därför inte i egentlig mening.

Läs om PSA provet där PSA kvot ingår. Läs mer om PSA och prostatacancer.

När beräknas kvoten?

Vissa laboratorier, exempelvis Unilabs, beräknar endast kvoten då PSA-värdet är måttligt förhöjt och värdet ligger inom 2,0-20 μg/L . Då får man svar på PSA, fritt och PSA kvot. Om ditt PSA värde ligger < 2 eller > 20 μg/L kommer inte PSA kvoten beräknas. Man får i detta fall endast svar på PSA.

Varför är PSA kvoten viktig?

PSA-kvoten är viktig eftersom den ger ytterligare information för att bedöma risken för prostatacancer hos män med förhöjt PSA-värde. Total PSA kan öka både vid godartade tillstånd, som benign prostatahyperplasi (BPH) eller prostatit, och vid prostatacancer. PSA-kvoten hjälper till att skilja mellan dessa tillstånd:

  • Låg PSA-kvot tyder på en högre sannolikhet för prostatacancer, eftersom cancer oftare är förknippad med lägre nivåer av fritt PSA i förhållande till totalt PSA.
  • Hög PSA-kvot indikerar oftare godartade förändringar, som BPH, där andelen fritt PSA är högre.

Att använda PSA-kvoten tillsammans med total PSA och andra kliniska faktorer förbättrar diagnostiken och minskar risken för onödiga biopsier vid godartade tillstånd.

Varför tas blodprov för analys av PSA kvot (fri/totalt)?

Blodprov för PSA-kvot är användbar för att bättre skilja mellan olika sjukdomar, till exempel benign prostatahyperplasi (det vill säga godartad prostataförstoring) och kliniskt lokaliserad prostatacancer i de fall där PSA-halten endast är lätt eller måttligt förhöjd.

För en diagnos behövs det kompletterande undersökningar och inhämtande av anamnes för en bredare bedömning av vad blodvärdet betyder.

Om du tar medicin

Vid pågående behandling med 5-alfareduktashämmare (finasterid och dutasterid) kan PSA värden i blodprov vara påtagligt lägre. Behandling med 5-alfa-reduktashämmare vid godartad prostataförstoring kan medföra sänkt halt av PSA i blodet till ungefär hälften. Eftersom 5-alfa-reduktashämmare sänker PSA-nivåerna är det viktigt att beakta detta vid PSA-testning. Annars finns det risk att medicinen döljer en prostatacancer och fördröjer diagnostiken.

Vid högt värde

Vid sjukdom i prostatakörteln är en större andel av PSA i serum bundet till makromolekyler än vid en godartad prostataförstoring. Ju högre kvot, desto lägre är risken för sjukdom.

 

Vid lågt värde

En låg kvot innebär en högre risk för sjukdom. PSA-kvoten är i genomsnitt lägre vid infektion eller sjukdom.