För att upptäcka sköldkörtelrubbningar kan blodprov genomföras som mäter hormonerna T3, T4 och TSH samt antikropparna Anti TPO och TRAK. Symtom på sköldkörtelrubbning är bland annat sömnproblem, inre stress, plötsliga svettningar, trötthet och energilöshet. Läs mer om sköldkörteln och blodprov.
Ca 500 000 personer behandlas i Sverige per år för överfunktion eller underfunktion i sköldkörteln. Av dessa är 80 % kvinnor.
Hormonerna T3, T4 och TSH
Hormonerna T3 och T4 påverkar ämnesomsättning, allmänt mående och energinivå. Personer med avvikande värden kan bland annat uppleva trötthet, oro och inre stress. Symtomen är delvis olika beroende om det är för höga eller för låga värden (hypertyreos eller hypotyreos).
I sköldkörteln sker produktionen av hormonerna T3 och T4. Hur stor utsöndring som ska ske av dessa hormoner regleras av TSH vilket utsöndras från hypofysen. Avvikande värden kan alltså påvisa sköldkörtelrubbning vilket kan vara en förklaring till de diffusa symtom som kännetecknar detta tillstånd.
TPO och TRAK
TPO är antikroppar som angriper sköldkörteln vilket resulterar i att den får en nedsatt funktion. Höga TPO-värden kan därmed visa på orsak till sköldkörtelrubbning. I likhet med TPO är TRAK antikroppar som kan angripa och nedsätta funktionen hos sköldkörteln.
Sköldkörteltest med eller utan antikroppar
Mediseras mindre sköldkörteltest bas inkluderar analys av TSH, fritt t3 och fritt t4, medan sköldkörteltest mellan även inkluderar Anti TPO.
Sköldkörteltest stor har tagits fram i samarbete med Sköldkörtelförbundet och vänder sig till dig som utöver blodmarkörerna ovan också vill undersöka TRAK. Även vitaminer och mineraler ingår.
T3 (fritt), T4 (fritt), TSH, Anti TPO och TRAK kan också beställas separat som enskilda analyser.