Klorid
Klorid är en av de viktigaste elektrolyterna i kroppen och finns i stora mängder i kroppens vätskor. Det är en negativt laddad jon, en anion, som spelar en roll för att upprätthålla kroppens vätske- och syra-basbalans. Klorid är också en viktig komponent i magsyran (saltsyra), som behövs för matsmältningen.
Vad är klorid?
Klorid (Cl-) är en negativt laddad jon som finns i kroppens extracellulära vätskor, framför allt i blodet och vävnadsvätskan. Klorid finns i en nära balans med natrium (Na+), och dessa två elektrolyter arbetar tillsammans för att reglera kroppens vätskenivåer och upprätthålla blodtrycket. Kloridintaget sker främst genom mat och dryck, där natriumklorid (bordssalt) är den största källan.
Varför är klorid viktigt?
Klorid är viktigt för att reglera kroppens vätske- och elektrolytbalans. Tillsammans med natrium bidrar klorid till att kontrollera mängden vätska i kroppens celler, vävnader och blodomlopp. Detta hjälper till att upprätthålla blodtrycket och den normala funktionen hos organ som njurarna, hjärtat och magsäcken.
Varför tas blodprov för analys av klorid?
Blodprov för att mäta kloridnivåer tas för att övervaka kroppens elektrolytbalans och analyseras ofta tillsammans med bland annat kalium och natrium som också tillhör gruppen elektrolyter. I samspel med dessa och andra elektrolyter agerar klorid för att kroppens celler ska fungera normalt och för att njurarna ska kunna reglera vätske- och saltbalansen i kroppen. Analysen ger en indikation på en eventuell rubbning i syrabas-, vätske- eller jonbalansen i kroppen.
Vid högt värde
Förhöjda nivåer hänger samman med ökad grad av syra och kan även ses vid uttorkning. Höga nivåer kan indikera dehydrering eller problem med njurarna.
Vid lågt värde
Sänkta nivåer kan ses vid förlust av saltsyra från magtarmkanalen, vid kraftig svettning eller kräkning, hormonella rubbningar och vid vissa behandlingar och sjukdomar.