Sköldkörteln – vanliga frågor och svar

Hur undersöker man problem med sköldkörteln?

Om du misstänker att du lider av sköldkörtelproblem bör du kontakta din vårdcentral. En läkare avgör vilken undersökning du behöver. Vanligtvis utförs kontroll av sköldkörtelns storlek, ultraljud, cellprov och ibland även röntgen.

Om du vill veta mer om dina värden kopplade till sköldkörteln kan du utföra en hälsokontroll via blodprov. När blodprov genomförs för att undersöka sköldkörtelns funktion analyseras främst hormonet TSH, men provet kan även innefatta andra analyser. Testet kan påvisa sköldkörtelrubbning vilket innebär under- eller överfunktion.

Vad innebär sköldkörtelrubbning?

Sköldkörtelrubbning innefattar en under- eller överaktiv sköldkörtel. Om sköldkörteln har en underfunktion kallas det för hypotyreos, medan en överproduktion i sköldkörteln benämns hypertyreos. Ungefär 300 000 personer i Sverige har sköldkörtelrubbning och påverkas av detta i vardagen. Det är 5 till 10 gånger vanligare för kvinnor än för män att lida av sjukdomen. På grund av att symtomen är diffusa, och även kan uppstå av andra fysiska problem, är det vanligt att många inte söker hjälp eller undersöker värdet. Symtom vid sköldkörtelrubbning kan vara sömnproblem, inre stress, plötsliga svettningar, trötthet och energilöshet.

Hur kopplas ämnesomsättning till sköldkörteln?

Kroppens ämnesomsättning regleras och balanseras av sköldkörteln. När sköldkörteln producerar hormoner påverkas ämnesomsättningen och andra funktioner i kroppen. Hormonerna som sköldkörteln producerar kallas T3 (trijodtyronin) och T4 (tyroxin). Om hormonsystemet är i obalans, det vill säga om det finns för lite eller för mycket hormoner i kroppen, kan hälsan drabbas.

Vad ska man inte äta om man har problem med sköldkörteln?

Snabbmat och restaurangmat är vanligtvis processad eller gjord på halvfabrikat, vilket innebär att maten innehåller mycket salt. Dessvärre är saltet oftast inte joniserat i denna typ av mat. Det kan leda till att du får i dig för lite jod, som i sin tur påverkar sköldkörteln negativt.

Kan man läka sin sköldkörtel själv?

Om du lider av sköldkörtelproblem bör du konsultera med din läkare kring hur du bäst tar hand om hälsan. Det finns däremot livsstilsval i förebyggande syften som kan påverka sköldkörtelns mående. Sköldkörtelproblem kan uppstå av näringsbrist, se därför till att äta varierat och ha koll på dina näringsvärden. Jod är ett viktigt ämne för sköldkörtelns funktion. Det finns inte många livsmedel som innehåller jod, vanligt bordssalt innehåller dock vanligtvis jod.

Blodprov för sköldkörteln

Hur kopplas hormonerna TSH, T3 och T4 till sköldkörteln?

TSH är ett hormon som utsöndras i hjärnan och som bland annat påverkar mängden T3 och T4 som kroppen ska producera. TSH påverkar även ämnesomsättning, allmänt mående samt energinivån. I sköldkörteln sker produktionen av hormonerna T3 och T4. Personer med avvikande hormonvärden kan bland annat uppleva trötthet, oro och inre stress. Symtomen är delvis olika beroende om det är för höga eller för låga värden (hypertyreos eller hypotyreos).

Vad är TPO och TRAK?

TPO är antikroppar som angriper sköldkörteln vilket resulterar i att den får en nedsatt funktion. Höga TPO-värden kan därmed visa på orsak till sköldkörtelrubbning. I likhet med TPO är TRAK antikroppar som kan angripa och nedsätta funktionen hos sköldkörteln.

Vad är skillnaden mellan Sköldkörteltest Bas och Sköldkörteltest Stor?

Mediseras sköldkörteltest bas inkluderar analys av TSH, fritt t3 och fritt t4.

Stora sköldkörteltestet vänder sig till dig som utöver blodmarkörerna ovan även vill undersöka antikroppar och inkluderar analys av TSH, fritt t3, fritt t4, Anti TPO och TRAK. Genom att via blodprov mäta hormonerna T3, T4 och TSH samt antikropparna Anti TPO och TRAK kan sköldkörtelrubbningar upptäckas.

Se alla blodprov inom kategorin Sköldkörtel

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.