Jag har beställt hälsokontroll: vad skall jag tänka på inför blodprovstagningen?

Vad händer nu?

 • Du tar ditt blodprov på valt provtagningsställe. Observera att öppettider kan vara ändrade eller provtagningsstället stängt i samband med semestertider i slutet av juni fram till i början av augusti samt i samband med storhelger som jul, påsk och midsommar. Vi hänvisar här till provtagningsställets egna information om öppettider.
 • Du får e-post och SMS när din analys och läkarkommentar är klar att ta del av.
 • Du loggar då in med Bank-ID på “Min Journal” genom att klicka här för att ta del av resultatet. I Bank-ID appen står det “Digitala Vårdrummet” när du skall logga in.

Viktigt att tänka på inför provtagningen

 • Öppettider: Provtagning är inte möjlig efter kl. 12:00 på fredagar och dag före röd dag. I samband med semestertider eller storhelger kan öppettider vara ändrade, vi hänvisar här till provtagningsställets egna information om öppettider.
 • Du behöver inte beställa en tid, det är drop-in för blodprovstagning under öppettiderna. Ta med giltig legitimation.
 • Du behöver inte skriva ut något papper att ta med dig, din remiss är elektronisk och kopplad till ditt personnummer. Provtagningsstället kommer att hitta den i sin dator.
 • Vi rekommenderar att du tar ditt blodprov innan kl.10 på dagen. Detta gäller exempelvis hälsokontroll stor, mellan och bas samt stora prestationstestet. Detta på grund av att flera blodmarkörers nivåer (särskilt järn, ferritin, testosteron och kortisol) varierar naturligt över dygnet. Du kan bli nekad att lämna blodprov om du kommer senare på dagen.
 • Skall du ta prov för Testosteron? Män bör ta provet på morgonen (kl 7-10) efter en natt fastande på grund av dygnsvariation samt att lägre nivåer av testosteron kan ses upp till 3 timmar efter födointag. För kvinnor gäller generellt att provet kan tas när som helst på dagen och att fasta ej är nödvändigt.
 • Fasta: Dagen innan du planerar att gå och lämna blodprov skall du äta normalt och undvika alkohol och fet mat. Flera av blodmarkörerna skall tas på fastande mage för att bli rättvisande (exempelvis zink, LDL-kolesterol, C-peptid, glukos och triglycerider). Alkohol och fet mat kan påverka levervärden. Detta innebär att du ej skall äta eller dricka under 12 timmar innan provtagning. Drick gärna vatten, då det förenklar blodprovstagningen. Du kan även dricka kaffe eller te, men då utan mjölk, socker eller sötningsmedel. Även tobak bör undvikas.
 • Mediciner kan påverka provresultaten, exempelvis järnmedicin och/eller levaxin. Mediciner innehållande hormoner kan påverka nivåerna i kroppen under lång tid även efter att du slutat med dem. Även vitamin- och kosttillskott kan påverka dina testresultat. Provtagning bör ej göras i samband med eller direkt efter behandling med antibiotika, vänta minst två veckor efter avslutad kur. Om du äter medicin och det inte har någon betydelse ur medicinsk synvinkel vilken exakt tidpunkt på morgonen du tar den kan du avvakta med morgonmedicinen till efter det att du lämnat blod. Det kan finnas specifika anvisningar för olika typer av mediciner.
 • Undvik kroppsaktivitet eller träning innan provtagningen. Vila 10–15 minuter på provtagningsstället innan du lämnar ditt blodprov.
 • Är du rädd för att bli stucken med nål? Ta gärna på dig kläder som är enkla att vika upp och som inte smiter åt för hårt. Fråga om det går att få lokalbedövande salva. Personalen som tar ditt blodprov är vana och gör sitt allra bästa för att din provtagning skall bli så bra som möjligt. Var tydlig med hur du vill ha det och hur personalen kan göra blodprovstagningen enklare för dig. Du kan läsa mer på 1177.se.
 • Om du har flera remisser ställda på ditt personnummer från olika vårdgivare till samma provtagningsställe är det viktigt att du uppmärksammar sköterskan på detta när du lämnar ditt blodprov. Informera om att det är vårdgivaren Medisera Health som du vill ta prover för.
 • Undvik att ta på dig parfym när du lämnar blod, av hänsyn till allergiker.

  Efter provtagningen

  Du får ett sms till det telefonnummer du angav vid beställning samt ett mail skickat till den e-postadress du angav vid beställning när dina provsvar kommit in och kommenterats av ansvarig läkare. Först då kan du logga in på Min Journal och ta del av resultatet. Räkna med att det tar 2-6 vardagar från det att du tagit ditt blodprov tills dess att du får ditt resultat.

Välj & beställ hälsokontroll

Texterna under kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.