Vad är FODMAP och hur hänger det ihop med IBS?

FODMAP är en akronym som står för Fermenterbara Oligosackarider, Disackarider, Monosackarider och Polyoler, vilka är typer av kolhydrater som kan orsaka mag-tarmbesvär, särskilt för de som lider av irritabel tarm syndrom (IBS).

FODMAPs är en grupp kortkedjiga kolhydrater som är svåra för vissa att smälta. De delas in i följande kategorier:

  • Oligosackarider finns i livsmedel som vete, råg, lök och baljväxter.
  • Disackarider och främst laktos, som finns i mjölk och mejeriprodukter.
  • Monosackarider och främst fruktos, som finns i frukt, honung och vissa grönsaker.
  • Polyoler som är sockeralkoholer som sorbitol och mannitol, som finns i vissa frukter och används som sötningsmedel.

FODMAPs och IBS

FODMAPs är relevanta för IBS eftersom många som lider av IBS upplever att dessa kolhydrater kan förvärra symtom som uppblåsthet, buksmärta, gasbildning, diarré och/eller förstoppning.

Påverkan på tarmarna

När FODMAPs når tjocktarmen, kan de fermenteras av bakterier, vilket leder till produktion av gaser. Denna gasbildning kan orsaka obehag och uppsvälldhet. FODMAPs kan dra till sig vatten i tarmen, vilket kan påverka avföringskonsistensen och leda till diarré, samt påverka tarmens rörelser, vilket kan resultera i både diarré och förstoppning.

Låg-FODMAP diet

För att hantera symtomen av IBS rekommenderas en låg-FODMAP diet. Denna diet går vanligtvis igenom tre steg:

  1. Under eliminationsfasen undviker man livsmedel som är rika på FODMAPs under en period av 4 till 6 veckor.
  2. Efter eliminationsfasen återintroducerar man en typ av FODMAP i taget för att se hur kroppen reagerar. Detta hjälper till att identifiera vilka specifika FODMAPs som orsakar problem.
  3. Den sista fasen innebär att man anpassar sin kost baserat på de livsmedel som tolereras bäst, vilket gör att man kan njuta av en bredare kost utan att utlösa symtom.

Lär mer om magont.

Se alla blodprov inom Mage & Tarm

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.