Allergitest skaldjur – räka
Allergitestet för räka används för att undersöka om du har en allergisk reaktion mot proteiner i räkor. Testet mäter förekomsten av IgE-antikroppar mot räkallegener och kan hjälpa till att förklara symtom som klåda i mun och svalg, hudutslag, magbesvär eller andningssvårigheter efter att du ätit skaldjur. Följande ingår:
- Analys av allergi mot räka.
- Blodprovstagning på Unilabs drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter).
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto).
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden.
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar.
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning.
Vad innebär allergi?
Det är vanligt att personer överreagerar mot ämnen som är främmande för immunförsvaret. När vi kommer i kontakt med sådana ämnen kan de framkalla olika symtom. Dessa främmande ämnen som orsakar den allergiska reaktionen kallas för allergener. När immunsystemet exponeras för ett allergen produceras IgE-antikroppar hos allergikern som svar på exponeringen.
Allergi mot räka
Allergi mot räkor är en relativt vanlig matallergi som kan orsaka olika grader av obehagliga symtom hos dem som är drabbade. Räkor är en populär och näringsrik skaldjurssort som används i många maträtter över hela världen. Allergin uppstår när immunsystemet överreagerar på proteinerna i räkor, vilket leder till olika allergiska reaktioner.
Personer med räkallergi bör vara medvetna om möjliga korsreaktioner med andra skaldjur och liknande proteinrika livsmedel.