Sköldkörteltest

Sköldkörteltestet är för dig som vill förstå om en sköldkörtelrubbning påverkar din livskvalitet. Följande ingår i sköldkörteltestet:

  • 3 st analyser av TSH, fritt t3 och fritt T4
  • Provtagning hos valt provtagningsställe drop-in (du behöver inte boka tid)
  • Ett läkarkommenterat provsvar i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar

Vi har också en hälsokontroll som heter Stora Sköldkörteltestet som inkluderar blodmarkörerna Anti TPO och TRAK som undersöker autoimmun sköldkörtelsjukdom.

Sköldkörteln

Sköldkörteln sitter under struphuvudet på framsidan av halsen, och har en stor påverkan på vårt välmående och på vår fysiska förmåga. Sköldkörteln är sammankopplad med ämnesomsättningen i kroppen, och är därför viktig för att vi ska må bra. Man räknar med att det inklusive mörkertal är ca 300 000 människor i Sverige som är drabbade av någon form av rubbning i sköldkörteln, och det är 5-10 gånger vanligare att kvinnor drabbas. Upplever du symtom som trötthet, nedstämdhet och energilöshet eller oro, inre stress och allmän sjukdomskänsla kan det bero på sköldkörteln.

Sköldkörtelrubbning

Hormonerna T3 och T4 produceras i sköldkörteln och dess utsöndring regleras av hormonet TSH, som utsöndras från hypofysen i hjärnan. T3 och T4 stimulerar ämnesomsättning, energinivå och allmänt välbefinnande. Rubbning i sköldkörteln kan bero på underfunktion (hypotyreos) eller överfunktion (hypertyreos). Om du har en underfunktion i sköldkörteln (hypotyreos) är trötthet, frusenhet och viktuppgång vanliga symptom. Vid en överproduktion (hypertyreos) blir resultaten omvända, med oro, inre stress, allmän sjukdomskänsla och viktnedgång som några av symptomen.

Du som vill förstå om det är en sköldkörtelrubbning som påverkar ditt dagliga liv, eller som vill utesluta den möjligheten kan göra ett sköldkörteltest för att få svar på frågorna.

Vad ingår i sköldkörteltestet?

Analysgrupp Analys
Sköldkörtel

TSH

Fritt T4

Fritt T3

Undersök din hälsa redan idag – beställ Sköldkörteltestet

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning på drop-in. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och Aleris Medilab. Du får ett läkarkommenterat svar i ”Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Beställ Sköldkörteltest - 440 kr

Så fungerar Min Journal