Nickel (Ni)
Nickel (Ni) testet undersöker halten av nickel i blodet. Följande ingår:
- 1 st analys av nickel (Ni)
- Blodprovstagning på Unilabs drop-in
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Tungmetallprovtagning är främst framtaget för företagshälsovård för anställda inom tung industri.
Provtagningsanvisning: Du behöver inte fasta eller ta blodprovet innan en viss tid på dagen. Höga koncentrationer av gadolinium och jod är kända för att interferera med många metallanalyser. Om du har behandlats med gadolinium- eller jodinnehållande kontrastvätskor skall prov inte tas de följande 96 timmarna.
Det tar i regel 3-4 veckor innan provsvaret är klart.
Vad är nickel?
Nickel med den kemiska beteckningen Ni är en metall som tillhör övergångsmetallerna. Det är tämligen resistent mot korrosion och oxidation, vilket gör det användbart i olika industriella tillämpningar. Nickel finns naturligt i jordskorpan och kan utvinnas från olika mineraler, särskilt sulfid- och lateritfyndigheter.
Nickel används i en mängd olika applikationer. En betydande del används i rostfritt stålproduktion, där det ger stålet korrosionsbeständighet. Nickel används också i batterier samt elektronik och har historiskt använts i mynttillverkning.
Varför är analysen viktig?
Överdriven exponering för nickel kan vara hälsofarlig. Vissa är känsliga för nickel och uppleva allergiska reaktioner vid hudkontakt. Inandning av nickelhaltiga partiklar kan vara skadligt för lungorna. Därför är det viktigt att övervaka och reglera nickelanvändningen för att minimera negativa hälsoeffekter.
Var kan jag ta blodprovet?
Blodprovet tas på Unilabs, men kan ej erbjudas i Malmö eller Kristianstad. Vi kan inte heller erbjuda provtagning för arsenik på Synlab eller Karolinska Universitetslaboratoriet.