TBE test blodprov

TBE och antikroppar

20 april 2024

TBE är en förkortning av Tick-borne encephalitis, på svenska fästingburen hjärninflammation. TBE är en virussjukdom som man får genom fästingbett. Många av de som smittas får inga eller milda symtom. I allvarligare fall kan man drabbas av en inflammation i hjärnan vilket kan leda till olika neurologiska komplikationer. De flesta som drabbas av TBE blir helt friska, men cirka en tredjedel får bestående besvär.

Hur smittar TBE?

TBE smittar via fästingen som biter sig fast i huden för att suga blod. För att blodet inte skall koagulera sprutar fästingen in en blandning av saliv och matsmältningsenzymer i såret. Om fästingen bär på smitta finns det på så sätt risk att viruset överförs till människa. TBE smittar inte mellan människor.

I sällsynta fall kan viruset spridas via opastöriserad mjölk, dock har detta inte rapporterats i Sverige.

Vilket virus orsakar TBE?

TBE orsakas av viruset TBEV (tick-borne encephalitis virus) som tillhör familjen flavivirus. TBE är nära besläktat med andra virus som zikavirus, Denguevirus, Gula febern virus, Japanskt encefalitvirus och West nile virus, samt är indelat i 3 subtyper. Den Europeiska TBEV-Eu varianten, den Sibiriska TBEV-Sib och den österländska (Far Eastern) TBEV-FE. De olika typerna av TBE virus kan ge olika symtom där den österlänska typen ofta leder till svårare sjukdom i jämförelse med den Europeiska varianten.

Vilka symtom får man om man har smittats?

I mildare fall av TBE är de vanligaste symtomen muskelsmärta, trötthet, feber och huvudvärk. Om viruset sprider sig till hjärnan kan man få allvarligare symtom som kräkningar, förvirring, påverkan på ljus- och ljudsinnet samt koncentrationssvårigheter. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på sitt mående om man har blivit biten av en fästing.

Hur lång är inkubationstiden för TBE?

Vanligtvis tar det mellan 2 och 10 dagar från att man blir biten tills dess att man blir sjuk. Inkubationstiden för TBE kan dock vara betydligt längre än så, ända upp till en månad (2-28 dygn).

Bildas det antikroppar om man blir smittad?

Ja. Om du har blivit smittad med TBE-viruset kommer kroppens immunförsvar bilda antikroppar för att försöka bekämpa infektionen.

Bildas det antikroppar om man vaccinerar sig?

Om du vaccinerar dig mot TBE kommer kroppen också bilda antikroppar. Vaccinering fungerar som så att man injicerar ett försvagat antigen från viruset man vill få skydd mot för att aktivera kroppens immunförsvar som då bildar antikroppar.

Olika typer av antikroppar mot TBE

Immunförsvaret bildar antikroppar för att motverka TBE viruset. Det bildas två olika typer: IgG-antikroppar och IgM-antikroppar.

IgG-antikroppar

IgG-antikroppar används främst för att bekräfta en tidigare genomgången TBE-infektion. IgG kan påvisas 1-6 veckor efter att man har insjuknat och finns kvar i immunsystemet i flera år.

IgM-antikroppar

IgM-antikroppar används för att upptäcka en tidig infektion under de första veckorna efter det att man har blivit infekterad. IgM-antikroppar kan påvisas efter 5-10 dagars infektion och finns kvar i immunförsvaret i upp till ett halvår.

Går det att ta blodprov för TBE?

Ja. Man kan med ett blodprov testa sig och se om man har antikroppar mot TBE. Hos Medisera kan du beställa blodprov där du kontrollerar förekomst av både IgM och IgG antikroppar: TBE antikroppstest.

Var i Sverige finns risk att få TBE?

TBE förekommer i större utsträckning i Götaland och Svealand, där antalet smittade är högst. Hur hög risken att man drabbas av TBE är beror på flera faktorer, bland annat hur tätheten av fästingar ser ut i området samt om man spenderar mycket tid utomhus.

Vilka kommuner som har flest TBE-fall inrapporterade kan variera från år till år. Man har sett att fästingarna och TBE-viruset sprider sig över landet vilket kan leda till nya fall i kommuner som tidigare inte varit drabbade. Folkhälsomyndigheten har tagit fram en lista där förekomsten av TBE är förhöjd.  Listan går att hitta här: Kommuner med förhöjd risk för TBE.

Kan man vaccinera sig?

Ja, det går att vaccinera sig mot viruset. Vaccinet ges i flera doser och ger ett visst skydd mot sjukdomen. Om du bor i ett område där TBE-viruset är vanligt förekommande är det bra att överväga vaccinering. Det går att förebygga TBE-infektion genom att bland annat undvika fästingbett i största möjliga mån.

Borrelia – en annan fästingburen sjukdom

Borrelia är till skillnad från TBE en bakteriesjukdom och inte ett virus.  Det vanligaste symtomet för borrelia är hudrodnad efter ett fästingbett och man kan enkelt behandla sjukdomen med antibiotika. Om man väntar med att behandla borrelian kan sjukdomen sprida sig till nervsystemet och det kan ta längre tid att bli frisk än om man upptäcker och behandlar den direkt. Det kan därför vara bra att testa sig för borrelia om man misstänker att man kan ha blivit smittad. Läs mer om borrelia.

Kan man vaccinera sig mot borrelia?

I skrivande stund går det ej att vaccinera sig mot Borrelia, men forskning pågår för att utveckla ett vaccin.

Kan man ta blodprov för att testa borrelia?

Ja. Medisera erbjuder även blodprov där man kan testa antikroppar för borrelia. Här hittar du blodprovet: Borrelia antikroppstest

Hur tar jag bort en fästing?

Man skall ta bort en fästing så fort som möjligt, risken att bli smittad ökar ju längre tid fästingen biter sig fast. Att ta bort en fästing korrekt är viktigt för att minska risken för att bli smittad av Borrelia eller andra sjukdomar som fästingar kan överföra. Du kan minska risken för infektion genom att:

  • Använda rätt verktyg: Du behöver en pincett eller en fästingborttagningsverktyg, som finns att köpa på apotek. Det finns olika typer av verktyg för detta ändamål.
  • Tvätta händerna: Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten innan du börjar. Detta minskar risken för att infektion kan komma in i huden om du har en öppen skada.
  • Ta tag i fästingen nära huden: Använd pincetten eller fästingborttagningsverktyget för att ta tag i fästingen så nära huden som möjligt, helst så nära fästingens huvud som möjligt.
  • Ta bort den försiktigt, man vill även få med fästingens huvud, och om man drar för snabbt eller för hårt kan det lossna och stanna kvar i huden.
  • Desinficera bettstället: Efter att du har tagit bort fästingen, rengör området noggrant med tvål och vatten. Använd sedan alkohol eller ett antiseptiskt medel för att desinficera bettstället. Tvätta händerna igen.

Det är viktigt att inte försöka ta bort en fästing med metoder som att smörja in den eller försöka bränna den, eftersom dessa åtgärder kan öka risken för att fästingen sprutar ut saliv och infekterar dig. Du skall handskas försiktigt med den och inte klämma på den, du kan då av misstag trycka ut maginnehåll i såret.

Beställ TBE-antikroppstest via blodprov

Texterna i kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.