socker medisera

Sockrets påverkan på hälsan – så blir du av med sötsuget

12 oktober 2022

Socker är ett samlingsnamn för olika sockerarter. Det finns naturliga sockerarter och tillsatt socker. Det tillsatta sockret finns inte naturligt i råvaror utan tillsätts i livsmedel. Många äter för mycket tillsatt socker vilket har stor påverkan på hälsa och välmående.

Vad händer i kroppen när man äter socker?

När vi äter socker påverkas bland annat blodet, hjärnan och kroppens hormoner. Sockret tas upp i tunntarmen och utsöndras i blodet där blodsockret ökar. Blodsockret går upp snabbt och efter en kort stund ned, vilket kan leda till att du känner dig trött och hängig.

När kroppen får i sig socker utsöndras hormonet insulin. Insulinet för in sockret i våra celler där det används som energi vilket leder till att blodsockerhalten sjunker till mer normala nivåer. Om detta upprepas i kroppen många gånger kan det leda till insulinresistens. Detta sker när cellerna i kroppen tillslut inte kan reagera på insulin längre. De flesta som lider av typ 2-diabetes har insulinresistens.

Sockerberoende och dopamin

Socker sätter igång belöningssystemet i hjärnan, vilket innebär utsöndring av dopamin. Dopaminet höjer humöret för en kort stund. Det är anledning till varför socker kan bli beroendeframkallande: du får ett ojämnt blodsocker och blir sugen på att äta livsmedel som snabbt höjer det.

Så mycket socker kan du äta varje dag

Socker ger inga positiva hälsoeffekter, ju mindre socker du äter desto bättre. Enligt Livsmedelsverket bör mindre än 10 procent av energin från dagligt intag av mat komma från tillsatt socker. För vuxna motsvarar det ungefär 50 – 75 gram tillsatt socker per dag. Enligt undersökningar av svenskarnas matvanor äter fyra av tio vuxna mer socker än så.

Är fruktsocker dåligt?

Frukt är inte dåligt, det är däremot sött och innehåller mycket naturligt socker. Skillnaden mellan naturligt socker och tillsatt socker är att det finns andra nyttiga näringsämnen i de livsmedel som innehåller det naturliga sockret. Frukt innehåller exempelvis nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Bli av med ditt sötsug

Att bli av med ett sockerberoende kan kännas tufft, men det finns knep som kan hjälpa. Välj bort livsmedel med tillsatt socker och sötningsmedel, dessa upprätthåller ditt sockersug. När du äter fiberrika kolhydrater stiger blodsockret långsammare och på så sätt håller sig blodsockerkurvan stabilare. Detta medför att du slipper topparna och dalarna som kommer vid intag av snabba kolhydrater. Det kan även underlätta att hitta ett substitut till sötsaker, som te eller tuggummi när sötsuget faller in.

Blodmarkörer och socker

Mediseras hälsokontroll Elitistas Blodsockerutmaning påvisar om du ligger i riskzonen för blodsockersjukdomar som insulinresistens, hjärt- och kärlsjukdom och diabetes. Blodmarkören glukos kopplas till ditt blodsocker, HbA1C påvisar ditt långtidssocker och c-peptid mäter indirekt hur insulinproduktionen ser ut. Dessa blodmarkörer och många fler ingår i blodprovet.

Källor

Livsmedelsverket.se 

1177.se

Diabetes.org.uk

Läs mer om Elitistas Blodsockerutmaning

Texterna under kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.